Stranda på mysiga Milos

Av: 

Annika Goldhammer

Resa | Grekland

Minst 77 olika stränder

För rastlös för att ligga och pressa på samma strand hela dagarna?

Åk till Milos och strandluffa.

Här finns några av de mest spektakulära stränderna i hela Grekland. Vi har testat de fem bästa.

Så ni vill se stränder? Då har ni kommit rätt. Här finns minst 77 olika, säger biluthyraren, en infödd Milosbo, som vi möter i Milos hamn.

Han vecklar ut en karta över den kykladiska ön och ringar in de bästa stränderna. Vi bestämmer oss för att försöka hinna se de fem finaste på lika många timmar.

– Börja med Sarakiniko, senare på dagen blir det för varmt där, tipsar han.

Jag och fotografen Sara följer rådet och fräser iväg mot stranden som beskrivs som öns mest spektakulära.

Vi inser snabbt att Milos är litet. Bara fem minuter senare har vi parkerat bilen och börjat traska ner mot de mjölkvita, mjukt formade klipporna.

”Stjärnornas krig”

Sarakiniko liknar inget annat. Väder och vind har format klipphällarna till ett sagolandskap som för tankarna till ”Stjärnornas krig”. Men i stället för Yoda vaggar några turister ned mot det gröna vattnet. I en liten vik har det bildats en naturlig, grund bassäng och bakom den en minimal sandstrand, men det är för klipporna som alla är här. Och det klargröna vattnet.

Men än så länge är det glest mellan handdukarna.

– Om två timmar är det fullt här, säger killen som säljer kalla drycker i en oansenlig liten husvagn på vägen ner mot vattnet.

Outhärdligt varmt

Vi inser nu varför biluthyraren tyckte att vi skulle komma hit tidigt. Trots att det är tidig förmiddag börjar det redan kännas outhärdligt varmt. Men vattnet är klart och åtminstone aningen svalkande.

Efter ett snabbt dopp drar vi på bilens luftkonditionering på max och fortsätter mot andra sidan Milos – och stranden Provatas.

På vägen kör vi förbi en lång sandstrand som böjer sig runt ett klargrönt vatten. Vi tittar på kartan, Hivadolimni heter den, men är inte inringad av vår strandexpert. Borde säga något om kvaliteten på Milos stränder, tänker jag.

Provatas, som däremot är inringad, visar sig vara en liten, fin strand med guldbrun sand och långgrunt, grönt vatten. Till skillnad från Sarakiniko finns här såväl uthyrning av solstolar som en taverna med fin utsikt över vattnet.

Efter några simtag i det gröna vattnet travar vi dit och äter varsin grekisk sallad. Oliverna smakar lika salt som vattnet nedanför oss.

Men: Ingen tid för vila. Är det express-strandluff så är det.

Strandhoppning

Nästa inringade strand på vår karta är Firiplaka. Efter att ha tagit oss fram på en slingrig grusväg och parkerat är det en kort vandring ner till stranden. Här finns några solstolar, en liten strandbar som spelar jazzig loungemusik och ett skönt lugn.

I vattenbrynet hittar vi Karin Simonsson, 25, från Göteborg. Hon har strandhoppat sig hit från stranden bredvid, Tsigrado.

– Det var rätt jobbigt att ta sig dit, men det fanns ett rep att hålla sig i, säger hon och får oss att ana oråd.

Fem minuters bilresa senare förstår vi vad hon menar. Nedanför en hög klippa lockar ett klart, smaragdgrönt vatten. Men det är ett bad som kostar – en brant och svettig vandring nerför klipporna. När man väl klamrat sig ner välkomnar en liten strand med mjuk, vit sand. Den är precis lagom stor för dem som bemödat sig att ta sig hit.

Turistanpassat

Det har hunnit bli eftermiddag och temperaturen sjunker i takt med solen. Sista stranden: Paleochori. Det visar sig vara den längsta och mest turistanpassade.

Vi traskar längs den steniga stranden och hittar ett glatt Skövdegäng som formar bokstäver av stenar. Sandra Wiberg, 23, Lisa Hagfeldt, 18, Martin Wiberg, 19 och Robert Larsson, 29, har öluffat sig till Milos från Amorgos och Sifnos. De har förstås hunnit testa många stränder.

– Milos ligger i topp, bara slagen av Amorgos. Det är lite mer turister här, men stränderna är jättefina. Vi har hyrt moped och åkt runt, det är det absolut bästa sättet att ta sig fram här.

Öde guldkorn

Vi tar av oss skorna och fortsätter längs Paleochoris vattenbryn. Stranden består av flera delar och den bästa biten gömmer sig bakom en stor klippa som skjuter ut i vattnet. Tar man sig genom ett hål i klippan och över en relativt lättforcerad klipphäll väntar en öde strand – om man som vi har tur och kommer en sen eftermiddag.

Stranden är stenig, men det är runda, fina stenar av typen som får en att fundera på att bli geolog. Och vattnet är så klart att man får lust att dricka upp det. Men vi hejdar oss och slänger oss i stället i det. Det är precis lagom svalkande. Eftermiddagssolen är på väg ner och det är helt tyst.

Vi har 72 stränder till att upptäcka. Men det känns redan som att vi har hittat vår favorit.

Resguider till Grekland!

Snabbfakta

Vid Firiplaka finns några solstolar, en liten strandbar och ett skönt lugn.

Foto: SARA RINGSTRÖM

Världsdel: Europa.

Land: Grekland.

Folkmängd: 11 miljoner.

Tidsskillnad: + 1 timme.

Språk: Grekiska.

Valuta: 1 euro = cirka 11,08 kr.

Visum: Nej.

Läs mer på nätet: www.kalimera.nu

Priskoll

102% jämfört med Sverige.

Så mycket kostar:

En kaffe 27 kr

En öl 28 kr

Glas vin 30 kr

Big Mac 30 kr

Taxi 3 km 53 kr

Cd-skiva 218 kr

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Väder:

Vädret på Milos
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Grekland