Över 2600 svenskar sjuka i Thailand

Kraftig ökning av fall av den farliga denguefebern

Nästan var hundrade Thailands-resenär drabbas av en infektion.

I en del fall resulterade den i livslångt lidande.

Över 300000 svenskar reser på semester till Thailand varje år. För de flesta några njutningsfulla veckor – men för några slutar resan med lidande som kan bli livshotande.

Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet insjuknade 2635 svenska resenärer i en mer eller mindre allvarlig infektion i Thailand under 2008. Närmare häflten – 1222 – insjuknade i salmonella orsakad av mat eller dryck.

Kap Verde drabbat

Men även de två allvarligaste infektionerna – denguefeber och hepatit B – ökade kraftigt. Bägge dessa infektioner kan vara dödliga.

Hälften av de svenska denguefallen sker i Thailand, under 2008 drabbades 28 svesnkar, enligt sajten Myggfeber.se.

Nyligen drabbades också Kap Verde-öarna, ett annat populärt chartermål för svenskar, av ett dengueutbrott. Det finns dock inga rapporter om att svenskar ska ha insjuknat där.

Dengue förekommer i olika former och det finns idag inget vaccin eller behandling för att bota den. Enda sättet att skydda sig är att undvika att bli myggbiten.

Sällsynt malaria

Fallen av Hepatit B har nästan fördubblats de senaste 10 åren Hittills under 2009 har 67 svenskar blivit smittade i Thailand.

Däremot är det sällsynt att svenskar i Thailand drabbas av malaria. Det har bara hänt vid 28 tillfällen de senaste åren.

Läs mer på:

www.myggfeber.se

Aftonbladet RESA

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN