Här är strandparadiset mitt i barriärrevet

Langford Island är en av många öar i området.
Langford Island är en av många öar i området.

Samtidigt som vintern kryper närmare i Sverige så går australiensiska Whitsundayöarna mot sina varmaste månader. Öarna är populära bland turister som vill uppleva vackra stränder, klart vatten, och Stora barriärrevet på nära håll.

I Queensland norr om Brisbane i Australien ligger de slående vackra Whitsundayöarna. De 74 öarna och kustområdet på fastlandet lockar årligen turister som vill njuta av paradiset. Klimatet är tropiskt med högst temperaturer i november, december och januari, och runt knuten ligger Stora barriärrevet med sina hundratals djurarter. Här är några platser att besöka på Whitsundayöarna.

Whitehaven beach

Whitsundayöarnas huvudö heter inte helt förvånande Whitsundayön. På ön finns två saker att bocka av på din bucketlist – Whitehaven Beach och Hill Inlet. Whithaven beach har ofta röstats fram som en av världens vackraste, enligt TourismWhitsundays. Stranden är 7 kilometer lång och sanden kritvit. Vid strandens norra ände finns inloppet Hill Inlet. På grund av tidvattnet på platsen skapas en slående mosaik av sand och kristallklart vatten. Det bästa sättet att se inloppet är från ovan, vid utkiksplatsen Toungue Point. Det är bäst att ta sig upp till utkiksplatsen vid lågvatten för att få se platsen när den är som vackrast. Det går att boka dagsturer till området med färja, privatbåt eller segelbåt. Den som vill se platsen från ännu högre höjder kan boka en tur med helikopter eller flygplan.

Whitehaven beach och Hill Inlet är två spektakulära platser.
Whitehaven beach och Hill Inlet är två spektakulära platser.

Stora barriärrevet

Många som åker till Whitsundayöarna har som mål att besöka Stora barriärrevet, världens största system av korallrev. Tusentals rev och hundratals öar uppgör revet som är hem till fiskar, valar, delfiner, hajar, sköldpaddor, sjöstjärnor och snäckor. Revet är ett världsarv och sträcker sig hela 2 300 kilometer längs Queenslands kust. Från Whitsundayöarna går det att boka turer för att snorkla, dyka, segla eller flyga över revet. En av Stora barrirärrevets kändare platser är det så kallade hjärtrevet, då det är naturligt format som ett hjärta. Hjärtat är skyddat och besökare får inte dyka eller snorkla vid det, men bokar du en flygtur går det att se från luften.

Besökare får inte dyka eller snorkla vid hjärtrevet, men kan beundra det från ovan.
Besökare får inte dyka eller snorkla vid hjärtrevet, men kan beundra det från ovan.

Hamilton Island

Trots att Whitsundayön är områdets största ö så är den inte mest befolkad, det är Hamiltonön. Whitsundayön har inga resorts eller boenden, men på Hamiltonön finns det en flygplats, restauranger, barer och flera hotell. Ön kan verka myllrande i jämförelse med de andra öarna, men den är bilfri och omringad av korallrev så det finns möjligheter till lugna naturupplevelser även där.

Hamilton Island är ögruppens största ö.
Hamilton Island är ögruppens största ö.

Fastlandet

För att ta sig till Whitsyndayöarna är det enklast att åka via Airlie Beach på fastlandet. Men det skadar inte heller att stanna till på fastlandet innan du åker vidare till öarna. Airlie Beach har flera butiker, kaféer och restauranger och nattlivet är lite mer livfullt än ute på öarna. I Bowen norr om Airlie finns flera vackra stränder, och området är känt för sin produktion av saker som mango, tomat, melon och lime. Längre bort från kusten är regnskogen tät och det finns gott om vattenfall, vandringsleder och nationalparker. Besök Cedar Creek Falls för att ta ett dopp vid vattenfallet, eller vandra hela vägen till Airlie Beach genom Conway National Park.

Camping

Det finns gott om lyxiga resorts på de 74 öarna i området, men om du är ute efter ett billigare alternativ finns det goda campingmöjligheter. På Whitsundayön finns det flera bra campingplatser, som Dugong Beach där upp till 36 personer kan campa samtidigt, eller Nari’s Beach där 6 personer kan campa samtidigt. Slå upp tältet på den vita sandstranden, njut av lugnet och hoppas att du får syn på en knölval i havet utanför.

Camping är ett lite billigare alternativ på Whitsundayöarna.
Camping är ett lite billigare alternativ på Whitsundayöarna.
Publisert:

LÄS VIDARE