Vandra och ät gott i irländska Dingle

Den har beskrivits som den vackraste platsen i världen.
Halvön Dingle i sydvästra Irland är ett paradis för vandrare och naturälskare.
– Det är sagolikt vackert, säg Johan Gunnarsson, Aftonbladets reseredaktör.

Halvön Dingle i sydvästra Irland har beskrivits som ”den vackraste platsen i världen” av National Geographic. Vandringsleden Dingle Way är omtalad och populär. Bergen av röd sandsten, de gröna vidderna och de vita klippor kan få vem som helst att tappa andan.

– Det är så sagolikt vackert. Dingle är sinnebilden för Irland med det karga och lite hårdföra. Där finns rätt så truliga människorna som är otroligt varmhjärtade och väldigt generösa. Alla borde åka dit, säger Johan Gunnarsson.

Många reser till Dingle för att vandra, intresset för att uppleva Irland till fots ökar varje år. Den dramatiska naturen med berg, gröna ängar och vilt hav lockar många entusiaster. Längs med den populära Dingle Way passerar man även uråldriga lämningar efter bofästningar från 6000 f.K.

Den dramatiska naturen med berg, gröna ängar och vilt hav lockar många entusiaster till Dingle.
Den dramatiska naturen med berg, gröna ängar och vilt hav lockar många entusiaster till Dingle.

Hårda vindar

Men man får räkna med kraftiga vindar när man rör sig ute i lanskapet. Dingle är rejält vindpinat, vilket lockar många surfare.

– Vi åkte längst ut till en liten fyrplats längst ut på halvön. Där blåste det på ordentligt, men det hör ju till. På Irland ska det inte vara solsken och 30 grader varmt, det ska vara lite kargt. Men det blåste så mycket att när vi öppnade bildörren så kom en vindpust och knäckte dörren framåt, berättar Johan Gunnarsson.

Det gäller att packa klokt inför vandringsresan. Regnet kan vara ihållande och vindarna gör att det ibland känns som om det regnar horisontellt.

I staden Dingle kan man njuta av avslappnat publiv och god mat, gärna i form av färska skaldjur och fisk. Det finns ett stort utbud av restauranger, pubar och matbutiker. Fisk och skaldjur kommer oftast direkt från fiskaren.

Ät gott i Dingle

 • Foxy Johns
  Ser ut som en ordinär järnhandel, men är även en pub som serverar riktigt bra mat och öl. Stället är 160 år gammalt.
 • Ashes
  Omtalad fiskrestaurang som är familjeägd vilket sätter en mysig stämning på både menyn och lokalen. Dessertmenyn bjuder på ofantliga läckerheter.
 • Out of the Blue
  Trevlig fiskrestaurang med fantastisk fisk och skaldjur på en meny som varierar från dag till dag. Om det inte har levererats någon bra fisk en viss dag så öppnar inte restaurangen.
 • Global Village
  Prisad restaurang med ekologiska produkter och mat i toppklass. Menyn ändras från dag till dag beroende på vilka råvaror som levereras från restaurangens trädgård, från lokala gårdar och från havet.
Publisert:

LÄS VIDARE