Flygbolag vägrar byta namn på biljetterna

RESA

Överlåtelse medges bara av vissa bolag

Kompisgänget skulle flyga med British Airways från Stockholm till London.

En person fick förhinder och ville därför överlåta sin biljett till en släkting.

"Nej, det går inte", blev svaret.

Och nästan lika omöjligt är det med ett namnbyte/överlåtelse hos de andra reguljärbolagen.

Foto: Säger nej.

Hos SAS har du dock möjlighet att överlåta en betald biljett utan större krångel.

-Vi tänkte om och ändrade våra regler trots att våra samarbetspartners inom Star Alliance inte tillåter namnändring på sina biljetter, säger Susanne Dahlberg, prisansvarig på SAS Sverige.

Den 1 november 2002 införde SAS möjligheten att överlåta eller namnändra en biljett mot en avgift på 250 kronor och senast 24 timmar före avresa.

-Vi tyckte att de tidigare biljettbestämmelserna inte var särskilt passagerarvänliga. Förutom att biljetten var förverkad måste en ny passagerare oftast betala ett högre pris för att få tillgång till en biljett på samma avgång, säger Susanne Dahlberg.

Hänvisar till "regler"

Så varför kan man då inte ens mot en ombokningsavgift överlåta en biljett hos alla flygbolag om det görs i god tid?

Ingen tycks ha svaret, de flesta flygbolagen hänvisar till "regler" eller något säkerhetsmässigt skäl utan att kunna erbjuda någon närmare förklaring.

-Jag vet inte heller , säger Harald Rosén, generalsekreterare i föreningen Svenskt flyg.

-I SAS fall ville man kanske hänga med i den konkurrens man fått på Europamarknaden. När lågpriskonkurrenter införde generösare ombokningsregler, så hängde de med. I British Airways fall kanske de anser sig så starka på vissa marknader att de inte förnyar reglerna.

Ändring möjlig - men dyr

Lågprisbolaget Ryanair ger dig möjlighet att namnändra biljetten fram till tre timmar före avgång. Men ofta kan ändringen blir dyrare än grundavgiften för hela resan - en namnändring kostar nämligen drygt 600 kronor.

-Vi förhandlar med Ryanair. Vår ståndpunkt är att deras avgift är för hög, säger Malin Stener, jurist på Konsumentverket.

Hon berättar också att villkoren för namnändring hos SAS är resultatet av en förhandling mellan bolaget och de nordiska konsumentombudsmännen.

Något försök att förhandla fram motsvarigheten för de andra flygbolagen är inte aktuell.

SAS och Ryanair tillåter ändring

Tillåter ni namnändring/överlåtelse av flygbiljetter?

Sture Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM