Hetast i Italien - en vulkanö

RESA

Till sömniga Lipari kommer badgästerna med flygbåt från Sicilien

Foto: Canneto är den populäraste stranden på ön. Här ligger fiskebåtarna målade i glada färger mitt bland solparasollerna och stranden består av rundsten. Vattnet är kristallklart och ett dopp i havet svalkar alltid.

Utanför Siciliens norra kust ligger en grupp vulkaniska öar.

De Lipariska öarna, eller Eoliska som de också kallas, är sju till antalet. Huvudön - den största av dem med sina 48 kvadratkilometer - heter Lipari.

Jag kommer till Lipari med flygbåt från Milazzo på norra Sicilien, en båtfärd på cirka en timme. Den lilla piren i Marina Corta är full med folk, de nyss ankomna blandas med lipariter som erbjuder boende eller båtturer.

Piren mynnar ut direkt på hamntorget. De vita stenplattorna bländar i solskenet. Runt om den öppna platsen ligger små restauranger och barer. I ena änden syns en kyrka, i den andra Il Monastero - kastellet från 1500-talet som ligger högt upp på ett berg i stadens historiska centrum.

På torget träffar jag Barabba som säljer båtturer. Han är fiskare men eftersom han har egen båt kör han turister runt till närliggande öar och badstränder.

- För några år sedan var det fler utländska turister som kom hit, framför allt tyskar. Kanske är det euron som gjort att det blivit dyrare, säger han och hoppas att det snart ska vända.

Än så länge är här ganska tomt på turister, i alla fall på försommaren och höstkanten. Och även om Lipari har något högre priser än fastlandet, är det i alla fall inte dyrare än hemma. Att frossa i färsk fisk och skaldjur av högsta kvalitet blir därför snabbt ett huvudnöje.

Ön är behändig och gör inte särskilt mycket väsen av sig. På huvudgatan Corso Vittorio Emanuele ligger de flesta butikerna, barerna och restaurangerna.

Gatan leder fram till den andra hamnen som är större och har hand om den tyngre färjetrafiken. Härifrån går också lokalbussarna till stranden Canneto. Åk dit och leta pimpsten i stället för att köpa i någon butik. Kul souvenir att slipa fötterna med hemma i badkaret.

Sista natten på ön vaknar jag av att hela sängen skakar. Men jag är för trött för att fatta att det är jordbävning. Nästa morgon får jag veta att skalvet uppmätts till 5,8 på richterskalan i sitt epicentrum. Jag antar att det var Liparis sätt att tala om för mig att hon har andra humör än det lugna också"

Miniguide: LIPARI

Heidi Rovén ([email protected]), text och foto

ARTIKELN HANDLAR OM