Lär dig älska Bangkok

RESA

Experten guidar dig genom myllret i Thailands huvudstad

Foto: Bangkok by night

På väg till Bangkok för första gången?

Eller varit där tidigare, men vill uppleva något nytt?

Häng med i RESA-expertens fotspår och upptäck Cecilia Billgrens egna favoritställen i Thailands huvudstad.

Shopping

Äta & dricka

Bo

Se & uppleva

Foto: Cecilia Billgren delar med sig av sina Bangkok-favoriter.

Första gången jag var i Bangkok var med min storasyster. Sedan dess har jag nog alltid på ett sätt förknippat staden med henne.

För precis som med ett syskon är Bangkok en stad man älskar oavsett hur den behandlar en. Man förlåter tjuvnyp, tråkningar och allmänt lur. Man suckar lite, men förlåter.

Man älskar den till och med när den visar upp sig från sin allra sämsta sida, precis som man inte kan sluta tycka om den de gånger man blir så arg och frustrerad att man bara vill lägga sig som ett barn på golvet och skrika.

För man vet ju att det går över. Det blir bättre.

Helt plötsligt är allt groll glömt och staden omfamnar en, bjuder generöst på oförglömliga upp-levelser, spännande äventyr och minnen för livet. Precis som med syrran.

Jag har varit i Bangkok fler gånger än jag kan räkna. Oftast bara några dagar åt gången, aldrig längre än en vecka i stöten. Alltid på väg till eller från något annat, ofta bara för en natt i väntan på ett tidigt flyg eller en buss.

Men för varje gång jag är där blir insikten större. För varje besök förstår jag allt mer hur lite jag faktiskt begriper mig på den där enorma staden.

Bangkok är, precis som alla storstäder, en levande organism. En varelse som andas in och ut, som ibland sträcker på sig och visar upp sig i all sin glans men som titt som tätt kryper ihop och gör sig näst intill ogenomtränglig.

På samma sätt är den både föränderlig och stillastående. Jag kan komma tillbaka efter ett år och exakt samma tant står i exakt samma gathörn och gör exakt samma goda nudelsoppa. Eller så kan jag lämna stan för en månad och hela kvarter har försvunnit när jag kommer tillbaka.

Jag har inte varit i stan sedan de våldsamma demonstrationerna i våras, men något säger mig att spåren efter striderna och barrikaderna var försvunna efter bara några dagar.

Business as usual. The show must go on.

Det är såna saker som gör Bangkok så otroligt fascinerande. På samma sätt som att man aldrig vet vad man kan vänta sig, kan man vara säker på att vissa saker alltid förblir desamma.

Som en syster man kan hata och älska på en och samma gång.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Resguider till Bangkok!

ARTIKELN HANDLAR OM