Topless är botten

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Solresor

Pryda svenskar vill inte se bara bröst på stranden

Foto: THINKSTOCK

Svenskar är mer pryda än övriga Européer.

Och att sola topless på stranden gillar vi absolut inte.

– Som svensk tror vi att vi har en liberal och avslappnad inställning till nakenhet, men det visade sig att många andra länder är mer positiva till topless-solande än vad vi är, säger Kristin Andersson, Skandinavienchef på Skyscanner, företaget som genomfört undersökningen.

3000 kvinnor och män har svarat på frågor om det är okej för kvinnor att ha bikini eller för män att ha bar överkropp på restauranger och barer, samt om det är okej att sola topless på stranden.

"Stirrande män"

Topplessfrågan är den som engagerat mest. "Det väcker anstöt", anser många av männen i undersökningen. "Jag vill inte att barnen ska utsättas för det" är också ett vanligt skäl till motståndet mot bara kvinnobröst.

Kvinnorna anger problem som "stirrande män" och "uppmuntran till voyeurism" som skäl till att skyla brösten med en bikinitopp.

Svenskar prydast

Sverige rankas i undersökningen som ett av de länder med lägst antal förespråkare för topless-solande.

Italienare, spanjorer, britter och till och med amerikaner är mer positiva än vi svenskar. Tyskarna är dock den nationalitet som gillar bara bröst allra mest. Hela 99% av tyskarna tycker topless är toppen.

– Oavsett våra egna attityder är det viktigt att respektera människorna omkring oss och att vara uppmärksam på lokala seder och kulturer, så att man inte väcker anstöt eller upprör någon, säger Kristin Andersson.

Fotnot: Voyeurism är, enligt NE, ”en sexuell avvikelse som kännetecknas av ett tvångsmässigt återupprepat behov att nå sexuell upphetsning och orgasm som otillåten, dold betraktare av andra människors avklädning, nakenhet och sexuella aktivitet.”

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN