Vårens stora blomsterfest

Resa | Nederländerna

4,5 miljoner tulpaner i holländska Keukenhof

Nu drar det igång igen. Tulpanfält i anslående färger, prunkande trädgårdar, den årliga blomsterparaden, blomstånden längs kanaler och vägar.

Holland är ett helt land av blommor!

Nu har Keukenhofs världsberömda trädgårdar öppnat grindarna.

– Titta vilka buketter!

Det börjar redan på flygplatsen Schiphol där man kan köpa med sig stora fång av tulpaner. Folk kommer hem med blomkassar i stället för sprit. Det kallas väl grönt resande.

Min mamma är över 80 och älskar blommor.

– Lilla mamma, hetsa inte upp dig redan på Schiphol, lugnar jag henne, när hon tvärnitar så hjorden av affärsresenärer nästan kör över henne bakifrån med sina rullväskor.

– Du kommer att storkna av lycka i Lisse och Keukenhof.

Vad en blomfantast kan uppleva under fyra marsdagar i Floras rike Holland inser man inte förrän man själv varit där en vår.

Blomsterparad i fyra mil

Mitt i perioden arrangeras en fantastisk blomsterparad som startar 09.30 på morgonen i Noordwijk och kommer fram till Haarlem först tio på kvällen efter fyra mil genom Europas flackaste geografi.

Varje år anslås ett nytt tema för paraden. Vid vårt besök 2009 var det ”Berömda Böcker”. Där gled de enorma, blomsmyckade vagnarna fram som värdiga svävare över stilla vatten. De ser ut att flyta fram eftersom man inte kan se hjulen. Därav det engelska namnet ”floats”, flytetyg.

Tålamod och inre lugn krävs i de sega bilköerna ute på landsbygden runt Lisse. Där ska paraden passera och där ligger Keukenhof. Flera timmars väntan i den ökande trängseln är tufft för mig, men min mamma står rakare i ryggen än hon gjort de senaste trettio åren, för snart kommer det blommor.

Äntligen! Tjugo försenade, kronbladstäckta vagnar och trettio dekorerade bilar defilerar förbi oss. Till och med mc-poliserna har blommor i kepsarna. Någon fart kan man inte tala om, men dekorationerna är överväldigande.

På kvällen kan man beundra den parkerade armadan i strålkastarljus inne i Haarlem.

På hösten sätts lökarna

Keukenhofs trädgårdar är öppna två månader om året, i år gäller 18 mars-16 maj. Vid vårt besök i fjol fyllde trädgårdarna 60 år och drottning Beatrix invigde. Hela året pågår arbete i Keukenhof för att de två vårmånaderna ska överträffa tidigare år.

– På hösten planteras lökar och på sommaren efter festivalen rensas de vissnade rabatterna bort. Endast lökar har tillträde till Keukenhofs rabatter. Berättar vår duktiga guide Elisabeth van Waaveren, som till mammas illa dolda förtjusning talar svenska, en landsmaninna som gift sig i Holland och blivit kvar där.

Konstverken görs i blindo

Varje år planteras också lökar för en stor blommosaik på marken. I fjol var Amerika temat, och konstverket i blått och vitt föreställde huvudet av Frihetsgudinnan.

I höstas var ryske ambassadören med när lökarna grävdes ner för 2010 års sensation. Temat 2010 är nämligen ”From Russia with Love”. Det som just nu har växt upp över den förmultnade, blåa Frihetsgudinnan, är den röda Vasilijkatedralen vid Röda Torget.

Man planterar konstverken med lökar som representerar olika färger, men ser alltså inte resultatet förrän de växer upp. Man målar i blindo. Däri ligger mycket av spänningen med våren i Keukenhof.

4,5 miljoner tulpaner i parken

Under Keukenhofs 60 år har 44 miljoner besökt parken. Den är 32 hektar stor och rymmer omkring 7 miljoner tulpaner, hyacinter, påskliljor och andra lökväxter. 4,5 miljoner är tulpaner av hundra varieteter.

Vandra runt på ett nätverk av 1,5 mil gångvägar. ”De berömdas stig” är ny från 2009, med tulpaner som fått namn efter kända personer.

Det finns 2500 träd som representerar 87 varieteter av olika trädarter. Men inte bara växter växer här: Keukenhof är också den största skulpturparken i Holland.

Årets blomsterparad äger rum lördagen den 24 april. Men också:

26–28 mars: Kärleksweekend.

4–5 april: Påskparader.

16–18 april: Rysk weekend.

6–16 maj: Världens största show med liljor.

Blomsterparaden arrangeras inte av Keukenhof och har en egen hemsida:

www.bloemencorso.info

Inträde till trädgårdarna: cirka 150 kr för vuxna, hälften för barn. Hett tips: köp biljett på nätet, före resan, då slipper du köa.

www.keukenhof.nl

Turistbyrå:

www.holland.com/se

Åka hit

Flyg: SAS och KLM flyger nonstop till Amsterdam från Stockholm och Köpenhamn, KLM även från Göteborg. Priser oftast från strax under 2000 kr t/r.

Sök flyg i Destinations bokningstjänst

Buss: Direkt från Stockholm och Göteborg till Amsterdam med Eurolines, Från Stockholm tar resan cirka 24 timmar, pris från 1300 kr t/r.

www.eurolines.com

Tåg: Genom SJ kan man köpa tågbiljett till Amsterdam.

www.sj.se

Från flygplatsen eller Amsterdams centrum till Keukenhof: Direktbussar med Connexxion Bus till Keukenhof går från Schiphol, Amsterdam, Leiden och Haag. Tips: Köp Connexxion all-in Combi-Ticket, ca 220 kr (21 euro), som inkluderar både buss och inträdesbiljett och gäller hela säsongen.

Köp på:

www.keukenhof.nl

Sajt för lokaltrafik:

www.9292ov.nl

2 andra blommiga evenemang

Madeira Flower Festival, Madeira

Gå på en gatumatta av blommor i Funchal på Madeira. Under en hel vecka, mellan 12 och 19 april, står blommor för färg och prakt på semesterön Madeira. Du kan också besöka ett antal trädgårdar eller åka på blomsterutflykter som ditt hotell gärna hjälper till att fixa med. Nytt för i år är ”Hoppets vägg”, som ska byggas av barn på Madeira med förhoppningen om en bättre och mera fredlig värld.

www.madeira-web.com

National Cherry Blossoms Festival, Washington DC

Se USA:s huvudstad helt i rosa. Allt började egentligen med en gåva från Tokyos borgmästare Yukio Ozaki år 1912 – 3 000 körsbärsträd. I dag har de satt sitt signum på stan. Körsbärsträdblomningen i Washington har blivit vårtecknet nummer ett för jänkarna. Det firas förstås efter noter. Festivalen sträcker sig över två veckor, i år mellan 27 mars-11 april, och ackompanjeras av flera hundra olika evenemang.

www.nationalcherryblossomfestival.org

Resguide till Amsterdam

Peter Hanneberg / text & foto

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Nederländerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Nederländerna

Resa | Amsterdam

Blommor

MER OM RESA

Nu ökar upplevelseresor

Vandra en tur på Madeira

New York – nio upplevelser du inte får missa i höst

Besök Europas bästa festivaler i höst

På besök i målaren Monets trädgård

Gör som Salming och Sundin – åk till Toronto

Guide: 10 sköna weekendstäder du borde gilla

Budgetlyxa i Berlin

Citypuls och snyggt panorama i München

Vilket knasigt hotell!

Käka som mästerkocken Jamie Oliver

Käka som Jamie Oliver i coola Amsterdam.

Weekend – till fyndpris

Weekendresor - höstens 10 favoriter

5 hetaste weekend-städerna i Europa

Weekendresorna ökar dramatiskt

Tv-profilen: ”Det är mitt smultronställe”

Allemansrätten - så får du bete dig i naturen

Massturism hotar holländska väderkvarnar

Här är vårens hetaste weekendresor

Låt Venedig gunga dig till sömns

Kryssningsbolag ratar Amsterdam efter ny turistskatt

Amsterdam stoppar biltrafik

Flyg från Göteborg – 4 resmål utan mellanlandning