– Spriten förstör solparadisen

RESA

Phuket är ett skräckexempel.

Foto: Hink med longdrink är poppis i Thailand.

Vi semestrar långt hemifrån, badar i alkohol och lämnar flaskorna på stranden.

Sedan flyger vi hem med luddiga resminnen.

Och lokalbefolkningen tar smällen.

Foto: Sara Heine.

- Ökad konsumtion av droger, sexhandel och alkohol krossar den lokala kulturen, säger Sara Heine, som skrivit rapporten "Happy hour i paradiset" för nätverket Schyst resande.

Svenskar dricker mer alkohol på semester än hemma, enligt en färsk rapport från Sifo där 1000 svenskar beskrivit sina alkoholvanor.

- Man befinner sig långt ifrån sitt vardagsliv och släpper loss på ett annat sätt. Man både dricker mer och gör saker som man annars inte skulle göra, sedan åker vi hem och återgår till våra normala liv, säger Sara Heine.

Alkoholrelaterat våld

Men vårt beteende påverkar inte bara oss, utan också lokalbefolkningen och miljön. Varje år åker fem miljoner turister till den thailändska ön Phuket, som har en lokalbefolkning på 300 000. På Phuket har turisternas alkoholvanor förändrat den lokala situationen, till en ökad konsumtion och fler fall av alkoholrelaterat våld.

- Lokalbefolkningen ser bara västerlänningarnas tillspetsade alkoholkultur och vi för över vårt beteende till dem, säger Sara Heine.

Lämnar det bakom oss

För oss tar resan slut när vi flyger hem, men thailändarna lever inte med festande turister i en vecka eller två utan året om. Vi lämnar sexhandeln, nedskräpningen, alkoholflödet och narkotikan bakom oss.

Numera går tio procent av thailändarna mot en för tidig död på grund av att de dricker allt mer alkohol. Thailändskarna är traditionellt en befolkning som dricker väldigt lite alkohol,

Tänka på hur vi beter oss

Sara Heine tycker att vi svenskar ska fundera på hur vi skulle vilja att turister semestrade i Sverige.

- Skulle vi acceptera att turisterna beter sig som en del av oss gör i Thailand? Skulle vi vilja städa upp efter dem? Vi måste börja tänka på hur vi beter oss när vi är onyktra och drogade, säger hon.

- Resandet måste börja ske på andra villkor, ökad konsumtion av droger, sexhandel och alkohol krossar den lokala kulturen, säger Sara Heine.