Här är superfesten som lockar världskändisar – till Östersjön

avLina Thorén

RESA

Monday Bars kryssningar har blivit utsedda till en av världens coolaste fester

1 av 20 | Foto: Camilla Bohac
Monday bar Festfixarna Johnny Boy och Staffan Ridelberg ligger bakom en av Östersjöns mest populära – och vilda – kryssningar.

Monday Bar Summer Cruise är en av världens största musikfester inom sin genre.

Trots att de utgår från Stockholm är de världskända kryssningarna inte särskilt kända här i Sverige – men desto större i utlandet.

– De är en dundersuccé, konstaterar arrangören Staffan Ridelberg.

Årets första Monday Bar kryssning brakar loss på M/S Romantika den andra till fjärde juni.

De har hamnat på den brittiska tidningen DJ Magazines prestigefyllda lista över världens 50 coolaste fester.

De bokar världens största dj´s och drar en världspublik.

Trots det är Monday Bars kryssningar inte särskilt kända bland svenskar.

– Av alla våra helbåtar, det är cirka 80 stycken, är Monday Bar den ledande, avslöjar Andrew Wuorenlinna som är projektledare på Tallink Silja.

Legendarisk klubb i land

Monday Bar är Sveriges äldsta klubb för klubbmusik som trance, techno och house. Bakom namnet står festfixarna Staffan Ridelberg och Johnny Boy. De har ända sedan 1990–talet arrangerat stora dansfester i Stockholm.

När Monday Bar skulle fira sitt tioårsjubileum 2002 ville de ta det hela ett steg längre.

– Vi hade väl tagit ett par glas båda två och kom på tanken att hyra en finlandsfärja så vi kontaktade Silja Line. De var tveksamma först, men sedan såg de en artikel i tidningen om mig och våra fester och då bestämde de sig för att låta oss försöka, berättar Staffan Ridelberg.

Fullbokat – direkt

Monday Bars premiärkryssning kom att bli en supersuccé.

– Det blev dundersuccé. Vi hade egentligen inte fattat exakt hur bra det var att arrangera en fest på en båt förrän vi kom ombord: Det finns inga stängningstider som i land och folk fick festa både på dansgolven och i hytterna. Det blev lite som en festival, fast lite mer städat eftersom gästerna bodde i hytt istället för skitiga tält, säger Staffan Ridelberg.

Världskända

Idag är Monday Bars kryssningar en av de mest spektakulära festerna inom sin genre och de lockar besökare från hela världen. Dels på grund av de världsledande dj´s som spelar och dels på grund av det udda konceptet.

– Utomlands är ofta kryssningar förknippade med något väldigt dyrt och exklusivt – något för de rika. Vi ordnar ett rave på ett kryssningsfartyg till ett överkomligt pris. Vem hade kunna tro att det skulle fungera, frågar sig Staffan Ridelberg.

– De här kryssningarna är alltid fullbokade med gäster från hela världen. Och det är alltid världskända dj´s som spelar. De tillhör eliten – det är som att ha U2 och Rolling Stones på en och samma kryssning, säger Andrew Wuorenlinna.

Många av de dj´s som regelbundet spelar på Monday Bars kryssningar drar normalt en publik på uppemot 60 000 personer. På båtarna ryms mellan 1700 till 2500 personer, beroende på vilket fartyg.

Festade vid presidentpalatset

Kryssningarna uppmärksammas inte bara av musikintresserade världen över – de färgsprakande och högljudda festerna har även uppmärksammats av ingen mindre än Lettlands president.

– Det var kryssningen som var i juni förra året, då vi körde eftermiddagsfest på båten när den låg i hamn i Riga. Musiken hördes ända till presidentpalatset och presidenten själv ringde upp och bad oss sänka lite. Så det gjorde vi, ler Staffan Ridelberg.

ARTIKELN HANDLAR OM