Turistortens kallaste månad - på 30 år

Arkivbild. Det blev en kylig månad på Kanarieöarna.
Arkivbild. Det blev en kylig månad på Kanarieöarna.

Maj månad var rekordvarm i Sverige och många njöt av sommarvärmen, men annat var det på Kanarieöarna. Semesterparadiset hade i år sin kallaste maj på 30 år.

Kanarieöarna är ett populärt turistresemål för svenskarna. Men de som tog semester tidigt och reste dit redan i maj fick sig troligtvis en chock, det har nämligen inte varit så kallt på platsen sedan början på 90-talet, skriver Vagabond.

Kyla och regn

På 42 procent av öarna var det ”mycket kallt” i maj, och på 35 procent var det ”extremt kallt”, enligt Las Palmas-tidningen La Provincia. Medeltemperaturen vid kusten har legat på 18–20 grader, i inlandet har det varit 12–16 grader och uppe i bergen har medeltemperaturen varit 4–10 grader i maj. På flygplatsen Tenerife Norte i La Laguna har det regnat hela 20 dagar av 31. Så mycket har det inte regnat sedan 1942. Senast det var lika kallt i Agaete var 1989, och i Tías på Lanzarote har vädret inte varit så dåligt sedan 1992.

Bättre juni

Den ovanliga kylan ser ut att stanna i maj, som tur är för platsens turister. De som valt att boka en resa i juni har varmare väder att se fram emot.

– Det ser ut att vara 23, 24 grader på Las Palmas nu, det känns inte så kallt, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

Och bättre ser det ut att bli de kommande dagarna.

– Det ska bli soligt och upp mot 25 grader, så det verkar normalt, säger Ingrid Eronn.

125 restips till LanzaroteTitta, här är världens bästa semesterväder
Publisert:

LÄS VIDARE