Badplatser i city - här är 19 favoriter

Publicerad 2018-08-06

Mitt i sommarvärmen kan det nästan kännas livsviktigt att hitta lite svalka i havet, poolen eller sjön. Medan vissa flyr till landställen och skärgårdar är andra kvar i städerna, men misströsta inte. Här är Sveriges bästa badplatser i stan.

När termometern står på över 25 grader kan det vara skönt att söka svalka genom att hoppa i vattnet. Och badplatser finns det gått om i Sverige, både utanför och i städerna. Vid Rålambshovsparken i Stockholm har Helena Reinel tagit med sig sina hundar för lite svalka.

– Det är underbart att vi kan bada i city, säger Helena Reinel.

Saga Ferm har badat vid Rålambshovsparken sedan hon var liten, och nu har hon tagit med sig vännen Julia Helleday och cyklat till parken.

– Det är nära och bra, säger Saga Ferm.

I sommar har Julia Helleday badat vid Långholmen, Reimersholme och så nu Rålambshovsparken. Och hon kan inte klaga på vattentemperaturen.

– Det är jättehärligt, svalkande, säger Julia Helleday.

Och det är inte bara i Stockholm som svenskarna kan njuta av ett bad utan att lämna staden. Här är några av Sveriges alla badplatser i city.

Stockholm

 • Tanto strandbad
  På södermalm i Stockholm ligger Tanto strandbad- en sandstrand mitt i stan. Badet ligger i Tantolunden och där kan du njuta av ett dopp i Årstaviken från sandstrand, klippor eller brygga. 2014 uppgraderades badplatsen och nu finns det både en klättervägg och ett hopptorn vid badet. Platsen är populär bland badsugna både på dagtid och under ljusa sommarkvällar.
Det går att söka svalka i vattnet även om du befinner dig mitt i stan.
Det går att söka svalka i vattnet även om du befinner dig mitt i stan.
Tanto strandbad är en badplats mitt i centrala Stockholm.
Tanto strandbad är en badplats mitt i centrala Stockholm.
 • Långholmen
  Ute på långholmen finns det museum, promenadvägar - och en strand. Långholmens strandbad ligger norrut på ön och där finns det både strand och en gräsmatta att sola på mellan doppen. Nära badet finns café, restaurang, toaletter och glassförsäljning. På ön finns även klippor att bada från för den som vill slippa sand mellan tårna.
Badstranden på Långholmen är populär under varma sommardagar.
Badstranden på Långholmen är populär under varma sommardagar.
 • Smedsuddsbadet
  Intill Rålambshovsparken i centrala Stockholm ligger det populära Smedsuddsbadet med både sandstrand och brygga. Många barnfamiljer väljer att ta sig ett dopp vid badet och där finns både duschar och toaletter. Trots sin popularitet är badet lite mer avskilt än den närliggande badplatsen i Rålambshovsparken.
Smedsuddsbadet är ett omtyckt tillflyktsmål för barnfamiljer.
Smedsuddsbadet är ett omtyckt tillflyktsmål för barnfamiljer.

Göteborg

 • Delsjöbadet
  I naturområdet Delsjö finns en sjö vid namn Stora Delsjön. Där går det att bada från klippor och bryggor, köpa någonting från caféet eller ta det lugnt på gräset eller sanden intill sjön. Till den här badplatsen är du också tillåten att ta med hunden för ett dopp.
Många göteborgare flyr till Delsjöbadet varma sommardagar.
Många göteborgare flyr till Delsjöbadet varma sommardagar.
 • Askimbadet
  En av Göteborgs mest populära badplatser är Askimbadet med sin 259 meter långa pir. Badet är långgrunt och det finns både sandstrand och gräsytor. Rullstolsbundna kan även bara på platsen då det finns ramper ner till sandstranden samt från piren. Om du blir uttråkad kan du även roa dig på bangolfbanan, utegymmet eller caféet.
 • Det allmänna badet
  Jubileumsparken i Göteborg är ett projekt som sakta men säkert växer fram i Frihamnen, och i parken ligger det allmänna badet. Nu finns där bland annat en bassäng, en sandstrand och en bastu där det är fri entré. Bastun är det kanske bara de mest hårdnackade som klarar av i sommarvärmen, men alla andra kan ta sig ett dopp i poolen som flyter i Göta älv.

Malmö

 • Scaniabadet
  Malmös mest besökta strand - kan det vara Scaniabadet? Med sin fyra kilometer långa sandstrand och gångavstånd till centrum kan denna konstgjorda strand vara just det. Här finns någonting för alla. Turister, Malmöbor, hundar - och de som gillar att vara nakna. Bryggan närmast Lagunens småbåtshamn är nämligen ett nakenbad.
Vid Scaniabadet kan du hoppa i från bryggan.
Vid Scaniabadet kan du hoppa i från bryggan.
 • Ribersborgsstranden
  Tycker du att det är läskigt att simma på djupt hav? Då är Ribersborgsstranden antagligen ingenting för dig. Det är 75 meter till botten och ibland är det strömt, så denna badplats passar bäst för människor som kan simma. Men om du är orädd och simkunnig kan du njuta av havet, soldäcket, badbryggorna och utegymmet vid denna badplats i norra delen av Västra hamnen.
Det är inte bara människor som älskar Ribersborgsstranden.
Det är inte bara människor som älskar Ribersborgsstranden.

Uppsala

 • Fyrishov
  Vid arenan Fyrishov finns förutom idrott och event även ett utomhusbad. Sommarpoolen är öppen hela sommaren och besökarna kan bada inne och ute, hoppa från hopptornet eller ta det lugnt på gräsmattan. Dagtid finns det en servering att köpa glass eller varmkorv i. Det finns även ett äventyrsbad för de som vill ha lite spänning, men då måste man gå in.
Under sommaren går det att bada utomhus vid Fyrishov.
Under sommaren går det att bada utomhus vid Fyrishov.
 • torvadsbadet
  I Fyriån i Gamla Uppsala ligger Storvadsbadet. Där finns sandstrand, brygga och stora gräsytor där du kan sola, läsa en bok eller kanske njuta av en picknick? Värt att tänka på är att det är en ganska brant backe ner till badet. Men om du orkar ta dig ner kan du njuta av ett dopp, och om du har en hund kan även den få följa med, för vid vissa delar av badet är hundar tillåtna.
 • Fjällnorabadet
  Den som kan tänka sig att ta sig en liten bit utanför staden kan besöka Fjällnorabadet. I sjön Trehörningen kan sugna uppsalabor eller besökare ta ett dopp från sandstranden. Här finns även brygga, omklädningshytter, duschar och en bastu. Här borde ingen bli uttråkad - det finns att från trampbåtar till bangolf vid badplatsen. Den som inte alls vill lämna Fjällnorabadet kan till och med välja att sova där- på campingplatsen. I närheten finns även en badplats för de som gillar att nakenbada: Fjällnora naturistbad.

Linköping

 • Tinnerbäcksbadet
  I folkmun kallas detta bad Tinnis, och det ligger centralt i anslutning till Linköpings simhall. Vid badplatsen finns pooler och Europas största konstgjorda, uppvärmda badsjö. Sjön värms upp av överskottsvärme från Gärstadverket och är cirka 25 grader varm. Förutom bad i pool och sjö kan besökarna åka vattenrutschbana, hyra trampbåt, spela boule eller ta det lugnt på gräsmattan som omger sjön.
 • Johannelundsbadet
  I Stångån som ringlar genom Linköping finns Johannelundsbadet, som namnet skvallrar om ligger i stadsdelen Johannelund. Besökarna kan hoppa ner i ån från bryggan, spela beachvolleyboll eller ta det lugnt på gräset som omger badplatsen. En badtrappa underlättar för äldre och funktionsnedsatta, och de som inte vill bada i ån kan svalka sig i uteduschen på platsen.

Västerås

 • Lögastrand
  Mitt i Västerås ligger Lögastrand som invigdes 2014. Förutom den stora badstranden finns det ett trädäck att hoppa i mälaren från. Törstiga eller glassugna badgäster kan köpa någonting i kiosken, och så finns det gräsytor att bre ut handduken på. De som föredrar pooler framför sjöar har nära till Lögarängsbadet från stranden. Där finns en utomhuspool med vattenrutschkanor och plaskpooler för mindre barn.
 • Framnäs badplats
  På östra sidan av Västerås ligger Framnäs, en badplats med brygga, sandstrand, gräsytor och lekplats. Simma i mälaren, ta det lugnt på gräsmattan eller ta med hunden för ett bad vid hundstranden intill.

Helsingborg

 • Fria bad
  Sol, bad och sandstrand mitt i Helsingborg, det är Fria bad. Egentligen heter badplatsen Örestrandsbadet och den är välbesökt alla tider på dygnet. På platsen finns det restauranger, kiosker och bryggor att hoppa i från.
Fria bad är en vacker sandstrand i Helsingborg.
Fria bad är en vacker sandstrand i Helsingborg.
 • Tropical beach
  Längst ut på Parapeten utmed piren i Helsingborg ligger Tropical beach. Den har fått sitt namn av de palmer som pryder den naturliga sandstranden, och denna tropiska pärla lockar många turister liksom helsingborgare. Vid den cirka 200 meter långa stranden finns toalett, dusch och en restaurang.
Palmerna ger stranden en minst sagt tropisk känsla.
Palmerna ger stranden en minst sagt tropisk känsla.

Umeå

 • Bölesholmarna
  I centrala Umeå ligger de två öarna som tillammans utgör Bölesholmarna. På ena ön, Gröna oxen, finns en sandstrand med en badbrygga. På holmarna finns även en lekplats, toaletter, omklädningsrum, och överallt kan du njuta av den fina naturen. Sommaren 2018 är tillgången till holmarna dock begränsad på grund av brobyggnationer.
 • Nydalabadet
  Vid insjön Nydalasjön ligger flera badplatser. En 12 kilometer lång vandringsled runt sjön tar dig till de olika badplatserna och i den norra delen finns Nydalabadet. Där finns strand, badbrygga, gräsytor, omklädningsrum, duschar och toaletter.

Om du orkar åka lite längre...

Ibland kan det vara värt att åka lite utanför städerna för ett dopp. Här är några av favoriterna som inte riktigt ligger i city.

 • Pite havsbad - Piteå
 • Varamobaden - Motala
 • Knäbäckshusen - Simrishamn
 • Skrea strand - Falkenberg
 • Blå Lagunen - Ekerö
 • Lomma strand - Lomma
Upplev Sommar-Sverige – 100 suveräna tips

LÄS VIDARE