Thailand griper turister – som stannat för länge

Turister struntar i visumregler

Thailand griper turister - som stannat för länge
Thailand griper turister - som stannat för länge

Thailand går nu till hård offensiv mot landets turister.
Immigrationspolisen söker igenom hotell och vandrarhem i jakt på misstänkta resenärer.
Brottet? Att de stannat för länge.

Sedan slutet av sommaren har Thailand tagit i med hårdhandskarna mot turister som inte följer landets regler och bryter mot inresetillståndet.

Thailändsk immigration kallar operationen ”X-ray outlaw foreigners” och har gripits tusentals med resenärer runt om i landet.

Semesterparadis drabbat

Bara i det svenska semesterparadiset Phuket har polisen gripit 583 personer mellan 1 och 14 oktober.

Alla hade ogiltiga visum, uppger myndigheten.

– Den här månaden har vi sökt igenom omkring 397 boenden, inklusive hotell, efter spår av utländska turister. Vi upptäckte även resenärer som stannat för länge, säger Col Kathathorn Kumthieng, chef på immigrationsdepartemetet, till lokala medier.

Turistpolisen jagar alltså både turister som har stannat för länge i landet och resenärer som tagit sig in i landet för att begå brott som romansbedrägerier, kreditkortsbedrägeri och narkotikasmuggling.

Svenskar kan ha klarat sig

Alla utländska turisterna som tagit en längre semester i landet än vad som är tillåtet grips och kommer med på landets svarta lista men skickas sedan hem igen till deras hemländer.

Det är än så länge inte känt om någon svensk har gripits för detta. Däremot har både medborgare från Finland, Tyskland, USA och Ryssland gripits men framför allt medborgare från Thailands grannländer som Vietnam, Burma och Kambodja.

Svenska medborgare behöver dock inget visum för att resa in i Thailand om man inte ska stanna mer än 30 dagar. Du får däremot bara åka över från grannländer två gånger per kalenderår utan visa.

Publisert:

LÄS VIDARE