Från officer till olivbonde

Göran och Lalla började med jordbruk i Grekland

Göran, 58, och Lalla Svanborg, 61, började ett nytt liv för åtta år sedan.

I dag är de olivbönder på den lilla ön Kythira i Grekland.

På 1980-talet började Göran Svan- borg och hustru Lalla semestra i den grekiska ö-världen.

Inte hade de för tio år sedan kunnat tro att de skulle sadla om till grekiska olivbönder. Men så blev det för Göran och Lalla Svanborg, här med två av sina hundar, Lisa och Sluggo.
Inte hade de för tio år sedan kunnat tro att de skulle sadla om till grekiska olivbönder. Men så blev det för Göran och Lalla Svanborg, här med två av sina hundar, Lisa och Sluggo.

Den 17 juni 1992 kom de till den grekiska ön Kythira för första gången.

- Den här ön ger jag max 20 minuter. Så länge ligger båten i hamn och den tiden tar det för mig att svepa en öl! minns Göran att han tänkte.

I dag ler han åt minnet. De åkte hem till Sverige - men började ifrågasätta sin egen livsstil och drömde sig allt oftare tillbaka till Kythira.

Göran arbetade som officer och helikopterpilot. Lalla var hushållslärare. De bodde på Djurö i Stockholms skärgård.

1994 köpte de en bit mark i byn Agia Pelagia på Kythira. 1995 satte de spaden i jorden och tre år senare stod huset klart.

Göran fick tre årslöner när han slutade som officer i samband med en omorganisation. Lalla sa upp sitt lärarjobb och de sålde huset på Djurö.

- Utan huslån och utan dyra avgifter för el klarar vi oss bra, säger Göran.

Framför allt för att de som inflyttade utlänningar till en liten ö med 3000 bofasta människor har lyckats med det "omöjliga": att få fart på de privata affärerna. Göran och Lalla arrenderar 2000 olivträd. De producerar och exporterar en högklassig olivolja, producerar olivtvål och exporterar havssalt.

- Vi lever med våra tre hundar och åtta katter. Framför allt har vi äntligen tid att tala med varandra - inte bara till varandra, som förr, säger Göran Svanborg.

FAKTA

Läs också:

Sture Olsson

Publisert: