22 saker du inte får missa i Thailand

22 saker du inte får missa i Thailand

RESA

”Thailand, där har man ju varit”.

Trodde du ja.

För att få kalla sig kännare räcker det inte med att ha solat på Phuket och ridit elefant på Koh Lanta.

Vi listar 22 saker du bör ha gjort för att kunna kalla dig Thailandsproffs.

Hur många har du gjort – testa dig själv!

LÄS MER I NYA RESA – UTE I DAG! Nya supernumret av Resa finns ute med Aftonbladet nu Hela 140 sidor med tidernas största Thailand-special!

1. Ta det lugnt på Koh Lipe

Redan i båten dit förundras jag över hur kristallklart vattnet är. När jag sedan vadar in mot stranden känns sanden mellan tårna som den mest finkorniga jag varit med om.

Välkommen till Koh Lipe – en sagolikt vacker ö med stränder av vetemjöl.

Efter en dag i öns fridfulla atmosfär är jag i total harmoni. De tiotalet spartanska bungalowbyarna dukar alla upp sina bord på stranden när solen går ner. Till skenet av värmeljus äter man sedan middag. Beroende på fiskelyckan ser menyn olika ut från kväll till kväll.

På ön finns inga vägar, bara sandstigar genom den stillsamma djungeln. Här finns endast några enkla affärer – och kanske bäst av allt, inga strandförsäljare.

Lugnare och vackrare än så här blir det knappast i Thailand.

Åka hit: Båt från piren Pak Bara utanför Satun i sydvästra Thailand går mellan november och maj. Båtresan kostar 650 baht (cirka 130 kr).

2. Sippa på finte i Bangkok

Foto: DANIEL PEDERSEN

Vad sägs om ett par Manolo Blahnik-skor för sisådär 10 000 kronor? Eller en Dolce&Gabbana-kostym för det dubbla? Inte det?

Som tur är finns det en annan anledning att besöka den ultraexklusiva shoppinggallerian i anslutning till lyxhotellet Grand Hyatt Erawan vid Siam Square i Bangkok.

Inne i gallerian finns det vackra tehuset Erawan Tearoom – och inget ger dig shoppingkraften åter som en kanna Oolong serverad på en vacker kinesisk teservis. Njut av lugnet och den avkopplande stämningen i tehusets sköna fåtöljer. Sedan kan du åter ge dig i kast med trafiken och folkmyllret i Bangkok.

På väg ut passar du på att besöka det lilla templet på hörnet utanför. Offra rökelse till den trehövdade elefanten Erawan och se fram emot ett lyckligt och framgångsrikt liv!CB

Åka hit: Tehuset ligger inne i shoppinggallerian Erawan, mitt emot gallerian MBK vid Siam Square i Bangkok.

Foto: JOHAN FURUSJÖ

3. Simma i sköna Erawanfallen

”Vad det än är med japaner som gör att de kan sova när som helst, var som helst, så är jag grymt avundsjuk”, tänker jag när jag hoppar ur pickupen och kastar ett trött öga på den unge man som somnat som ett barn mot bilförarens axel på vägen hit

Några minuter senare är tanken som bortblåst – utkonkurrerad av sju vattenfall från Edens lustgård.

Jag glider ner i det svala turkosa vattnet, styr bort från fiskstimmet vid stocken i vattnet, som ett gäng unga thailändare med simblöta kläder använder som bänk. In mot klippan och väggen av strilande vatten.

Aaaah_… jag vill aldrig härifrån.

Den som orkar hela vägen till det sjunde fallet får se vad allt handlar om. Det sägs nämligen likna Erawan, en trehövdad elefant i den hinduiska-buddhistiska mytologin.

Så kan man också döpa ett underverk.

Åka hit: Cirka två timmar med bil från Kanchanaburi. Boka utflykt på valfritt guesthouse eller ta hyr egen taxi för cirka 150 kr t/r.

Fortsätt Thailand-testet i nya Resa!

Har du redan gjort de tre sakerna ovan? Vi utmanar dig med 19 måsten till i nya supernumret av Resa – testa dig själv och få betyg i tidningen. Nya Resa finns ute med Aftonbladet nu och innehåller bland annat tidernas största Thailand-special!

ARTIKELN HANDLAR OM