Onödiga avgifter för familjer på flygbolagen

Får sitta tillsammans utan extra kostnad

Avgiften för att boka särskilda säten kan vara onödig för familjer och andra resesällskap, visar en ny undersökning.
Avgiften för att boka särskilda säten kan vara onödig för familjer och andra resesällskap, visar en ny undersökning.

Betalar du extra för platsbiljett på flyget för att hela resesällskapet ska få sitta tillsammans?
Det kan vara en helt onödigt kostnad.
Enligt en rapport från konsumentorganisationen Which får familjer och sällskap sitta tillsammans även om de inte betalar för det.

Det är ganska vanligt att flygbolag tar ut en extra avgift när passagerare bokar en särskild plats i planet. Det kan kännas extra viktigt för familjer med barn, par eller sällskap att boka platser om man vill sitta tillsammans under resan.

Men nu visar det sig att det kan vara en helt onödig kostnad för resenärerna. Den brittiska konsumentorganisationen Which har analyserat 3 357 passagerares resor i ekonomiklass. Slutsatsen av rapporten är att 86 procent av gångerna som ett sällskap struntat i att betala för platsbiljetter så har de ändå placerats tillsammans. Siffran stiger till 90 procent om man bortser från Ryanair, rapporterar Daily Mail.

Hälften får sitta tillsammans på Ryanair

Att flyga med Ryanair är lite mer trixigt. Om man som passagerare väljer bort att betala för en plats – och håller tummarna för att man ändå får sitta tillsammans – blir man ofta besviken. Endast 46 procent av de som ratade platsbiljett fick sitta tillsammans med sitt resesällskap.

Enligt Daily Mail erkänner flygbolaget att de inte bryr sig nämnvärt om att hålla samman resesällskap som inte betalar. Men de förnekar att de sätter i system att splittra en grupp.

Flygbolag som till exempel British Airways och TUI säger att de aldrig separerar föräldrar och barn under 12 år. På Ryanairs svenska sajt kan man läsa att vuxna som reser med barn måste köpa en reserverad plats för en reducerad avgift på 6 euro. Sådana platser finns på raderna 18–33.

Svenska flygbolaget BRA tar inga avgifter alls för bokning av platser, där får man själv välja sittplats även på utrikesresor. På SAS sitter barn under tolv år alltid tillsammans med sina föräldrar eller annat resesällskap, oavsett om man betalat för sin sittplats eller inte.

Reseguider - Ladda hem och ta med - Aftonbladet
Publisert:

LÄS VIDARE