Turister varnas för farliga maneter

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Spanien

Efter att flera livsfarliga blåsmaneter siktats vid Spaniens sydostkust införs badförbud vid Costa Blanca.
Nu varnar Tui sina resenärer för dödsmaneterna via sms.

För drygt en vecka sedan berättade Aftonbladet om sexåriga Alice som brände foten på en blåsmanets trådar när hon badade i Torrevieja i Spanien. Hon hade tur och klarade sig med lindriga skador, men blåsmaneter av arten Portugisisk örlogsman är mycket farliga och det hade kunnat sluta illa. Maneten innehåller ett nervgift som kan paralysera och i värsta fall ge hjärtstillestånd. I helgen upptäckte svenska Neo, 9 år, en blåsmanet på Costa del Sol.

Stängda stränder

Portugisisk örlogsman är vanligare i Thailand och Asien, men har hittats längs de spanska kusterna. I mars upptäcktes en på Costa del Sol. Enligt spanska El País stängs stränder vid Costa Blanca mellan Torrevieja och Campello.

– Vi har vidtagit nödvändiga åtgärder för att undvika att någon skadas, säger Mari Carmen de España vid de lokala myndigheterna till tidningen.

Badförbuden kommer att gälla tills vidare i väntan på att vinden vänder.

Livsfarliga blåsmaneter har synts på stränder vid Spaniens kust.
Foto: Maria Haro
Livsfarliga blåsmaneter har synts på stränder vid Spaniens kust.

Varnar med sms

Charterbolaget Tui har gått ut med en varning till sina resenärer på Mallorca, Menorca och Ibiza. De skriver att de vill informera om blåsmaneter som förekommit vid Mallorcas kust och att man ska vara uppmärksam på varningsskyltar och flaggor vid stränderna.

Anledningen till att även svenskar på Menorca och Ibiza fått meddelandet är enligt Tui för att stränder där kan komma att beröras längre fram. Charterbolaget har inga uppgifter om att någon av deras resenärer har bränt sig på blåsmaneter.

– Man ska ha tydlig uppsikt längst med kusterna och följa det lokala myndigheternas råd, säger Adam Györki presstalesperson på TUI.

Blåsmanet

  • Heter även: Latinska namnet är Physalia Physalis, men den kallas även för portugisisk örlogsman.

  • Vad är det för något: Arten är egentligen inte en manet utan består av fyra olika organismer som samverkar, men liknar på många sätt en manet till utseendet. Tentaklerna med de giftiga nässelcellerna kan bli uppemot 50 meter långa.

  • Finns: Vanligare i Thailand och Asien, men har även hittats längs de spanska kusterna.

  • Gift: Blåsmaneten är en av världens giftigaste arter och bär på ett starkt nervgift. Giftet kan orsaka hjärtstillestånd, men dödar sällan av egen kraft. Ändå har sting från portugisisk örlogsman orsakat många dödsfall eftersom giftet är så smärtsamt att det kan orsaka medvetslöshet och i förlängningen drunkning.

Gör så här om du blivit bränd av en manet

  • Oskadliggöra manetrester. Tvätta av det brända området omedelbart med saltvatten för att avlägsna eventuella kvarlämnade tentakler. Använd endast saltvatten; sötvatten kan orsaka att fler brännskador uppstår. Skölj sedan rent det drabbade området med vinäger för att neutralisera skadan på huden. (Men använd inte vinäger på skador av Chesapeake-buktens maneter).

  • Avlägsna kvarvarande tentakler. Avlägsna manetrester genom att applicera raklödder eller en blandning av saltvatten och bakpulver, eller saltvatten och talk på det berörda området. Skrapa av det när det torkat.

  • Lindra smärta. Is och icke-receptbelagda hudkrämer (tex kylbalsam) kan hjälpa mot smärta och klåda. Att tvätta av och blötlägga det skadade området kan också hjälpa.

  • För svåra skador kan ovanstående botemedel kanske inte vara tillräckligt, personen kan behöva medicinsk- eller akutvård.

Källa: Europeiska ERV

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA