Norges största flytande badplats är gratis

Randsfjorden badplats – allt du behöver veta

Av: 

Mona Langset, VG

Per Anders Bjørklund hoppar ner på kudden så att Oskar Bendik Bjørklund studsar upp.
Per Anders Bjørklund hoppar ner på kudden så att Oskar Bendik Bjørklund studsar upp.

Resa | Resa med barn

I Randsfjorden, en timmes bilresa norr från Oslo centrum, ligger norra Europas största flytande badplats. Här finns ingen entréavgift.

Splash! Härliga skrik stiger till den blå himlen. 3 000 kvadratmeter luftfyllda glidbanor, hopptorn, kuddar och klätterväggar guppar under springande, hoppande och glidande gäster.

– Vi är här nästan varje dag. Det är jättekul, säger Herman Paulsen Rørvik (13), Celine Øvergård (13) och Oskar Bendik Bjørklund (snart 13). De bor nära och tycker att det bästa av att vara på badplatsen är att träffa vänner.

De roligaste av aktiviteterna är tornen som du kan hoppa ut i vattnet från, och hoppkudden: En person sitter ytterst på kanten. En annan – gärna en vuxen som är så tung som möjligt – tar fart och hoppar ner på andra sidan, så att den som sitter ytterst studsar upp mot himlen innan det slutar med att plask i vattnet.

Randsfjorden badplats har blivit en populär mötesplats för barn och ungdomar från Jevnaker. På stranden sitter vuxna och njuter i solen medan barnen leker på de flytande anläggningarna. De flesta känner någon här. Men fler och fler nya ansikten dyker upp när nyheten om det goda erbjudandet sprider sig.

– I dag hör jag både engelska och tyska röster här, säger ordförande i Randsfjordfestivalsstiftelsen, Per Anders Bjørklund, som ler. Således har initiativtagarna uppnått några av de saker de önskade: Att skapa medvetenhet om Jevnaker som turistmål.

Herman Paulsen Rørvik (13), Celine Øvergård (13) och Oskar Bendik Bjørklund 12 (1/2) är vid badplatsen nästan varje dag.

Största i Nordeuropa

Tidigare var Hadeland Glassverk, 800 meter bort, en av kommunens stora dragplåster. Kistefoss har också fått mycket publicitet under det senaste året, delvis på grund av det nya och spektakulära museet "The Twist" som öppnar i september. Byggnaden står som en bro över Randselva, bredvid norra Europas största skulpturpark för samtida skulpturer.

Nu har Jevnaker också Nordeuropas största flytande vattenpark. Det finns en liknande park i Tvedestrand, men den är mindre. Det finns också planer på att skapa en uppblåsbar vattenpark i Oslo. Det öppnas förmodligen sommaren 2020.

Två avdelningar: Den lilla parken närmast land är för barn mellan 100 och 150 cm.

Festivalpark

Vattenparken vid Jevnaker startades som en del av Randsfjordfestivalen förra året. Det är en familjefestival med konserter och aktiviteter för barn och vuxna den andra helgen i augusti.

– Vi ville använda mer av fjorden, så i fjol ansökte vi om stöd för att etablera en vattenpark. Jevnaker kommun är också en av bidragsgivarna. Parken öppnade i samband med festivalen förra året. I år har den vuxit. ”Catwalken” du går på för att komma ut dit kom på plats förra veckan, säger Per Anders Bjørklund.

Tidigare var man tvungen att simma hela vägen ut. Parken ligger 200 meter från stranden då det är mycket grunt på platsen, och den måste ligga i så djupt vatten att gästerna inte kan träffa botten när de hoppar eller faller i.

HAUGERSTRANDA: Här hittar du badplatsen i Ransfjorden.

I år öppnade parken 15 juni och den första månaden var det ganska lugnt på grund av vädret. Men med solen och värmen kommer gästerna När norska tidningen VG är där skiner solen från blå himmel. Flera personer som kommer sent på dagen måste vänta tills andra har slutat bada och kan lämna över flytvästar innan de kan gå ut.

- Det finns plats för högst 180 där ute åt gången. Vi avser att införa ett tidsbegränsningssystem, förklarar Per Anders Bjørklund.

Det är någon som kommer så småning om. För närvarande är de i en startfas där de testar sig fram. Men en sak vill de inte ändra: Priset.

Det ska inte kosta någonting, varken att använda anläggningne eller att låna flytvästar, vilket har att göra med säkerheten. Detta borde vara ett tröskelvärde för alla.

Här är allt du behöver veta om den flytande parken på Randsfjorden

  • Allt badande sker på egen risk. Ungdomar från idrottslinjen på Hadelandgymnasiet är anställda som badvärdar, men de är inte livräddare.
  • Badplatsen består av två delar: I den stora parken längst bort från land kan alla över 12 år leka ensamma, medan barn mellan 6 och 12 år måste ha en vuxen med sig. Den lilla parken närmare land är reserverad för barn som är mellan 100 och 150 centimeter långa. Dessutom finns en vattenvolleyboll där.
  • Flytväst krävs. De kan lånas gratis, men du kan också ta med en egen.
  • Våtdräkt är bekvämt. dNär VG var där på onsdagen var det 18 grader i vattnet. Att hyra en kostar 50 norska kronor.
  • Surfbrädor, flytbrädor och trampbåtar för barn kan också hyras från klockan 11 till klockan 18 i upp till en timme för 50 norska kronor.
  • Öppettider: Kiosk, badvärdar på plats, uthyrning av flytvästar och uthyrning av annan utrustning sker från kl. 11.00 till 18.00.
  • Boende: Torbjørnrud hotell, som ligger precis intill, har stängt sommaren i juli. Istället finns det möjlighet att glampa i hotellets trädgård. I annat fall är närmaste Sløvika Camping (åtta kilometer) och Klekken Hotel (11 kilometer).
Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: Maxa din weekend i Köpenhamn

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Resa med barn

Resa | Norge

Parker

MER OM RESA

Sveriges vackraste omvägar – årets lista

Roadtrip Västkusten: En guide som ger dig allt

Bila på Västkusten: 65 tips för en lyckad roadtrip

GUIDE: Maxa din weekend i Köpenhamn

Maxa höstlovet: 25 tips landet runt

Så maxar du Skåneresan med bil

Bila Småland runt – så mycket att upptäcka

Bila runt i Småland – här är alla måsten

Rundresa i Skåne – 22 ställen du inte får missa

Här får du mest vattenland för pengarna

Här är Universals nya episka nöjespark

Norska ön vill bli en tidsfri zon

Tipsa om din favoritpark – i ny tävling

Sommarens bästa resmål för barnfamiljer

Sexbarnsfamiljen fick motorstopp i djungeln

Flygbolag hjälper resenärer undvika bebisar ombord

Här är frågorna som piloter får av barn

Drömjobbet: gratis resor för hela familjen

Då öppnar dramatiska valbyggnaden i norr

Gillar du Frost? Då är det här resan för dig

Tio extraordinära toaletter att besöka

Familjen sålde allt – och reste jorden runt

Listan: Här är årets bästa familjehotell

Fem platser i Norden att besöka – för Star Wars-fantasten