Här är årets bästa strandresemål

Algarve har stränder som passar alla

Det finns allt från stränder omgivna av klippor till långa och breda stränder i Algarve.
Det finns allt från stränder omgivna av klippor till långa och breda stränder i Algarve.

När årets bästa stranddestination i Europa skulle utses var det området Algarve i Portugal som tog hem vinsten. Och med sina långa, breda sandstränder, fantastiska klippformationer och varma klimat är det inte konstigt att turisterna älskar området.

Portugal var en riktigt storfavorit under World Travel Awards. Tävlingen som ska utse favoriter inom turism och resor utsåg i år Algarve i Portugal till det bästa strandresmålet i hela Europa. Området som ligger längst med Portugals sydkust, med Atlanten utanför, är sedan länge känt för sina vackra, långa, breda och rena stränder.

Många stränder

Algarvekusten är 150 kilometer lång och full av vackra stränder. Där finns allt från barnvänliga stränder i Alvor till surfstränder i Sagres till stränder i grottor. Den mest kända strandgrottan är Benagil cave. På platsen finns en strand som det går att ta sig till från land, men om du vill se den andra stranden som ligger inuti en grotta är det båt som gäller, med undantag av ett litet hål att se in i från utsidan. Så boka en båttur eller ta en kajak och åk in i den fantastiska grottan.

Benagil Cave går endast att ta sig till med båt.
Benagil Cave går endast att ta sig till med båt.

En annan favoritstrand är Praia da Marinha, en strand omgiven av mäktiga klippor. Vid stranden finns inga hotell och många åker dit med bil för att sedan vandra ner till den lilla stranden. Förutom de höga klipporna runt om stranden är den även känd för sitt vackra och rena vatten. Ett plus är att vattnet är relativt varmt, så att det går att bada på platsen till mitten av november.

Stranden Praia da Marinha är känd för sin skönhet.
Stranden Praia da Marinha är känd för sin skönhet.

Mysiga städer

Miljontals personer tar sig årligen till området Algarve. Men trots att stränderna är många och vackra så är det inte bara sol och bad som lockar. Många som tar sig till området väljer att kombinera strandbesök med häng i någon av de många städerna i området. Faro är det administrativa centrumet i området är där finns även den internationella flygplatsen. Populära turistmål i Faro är dess katedral vid namn Catedral de Faro, romerska lämningar vid Milreu och palatset i Estoi. Albufeira är en populär turistdestination och där kombineras långa sandstränder med en gammal stadsdel, en mysig hamn, marknader och nöjesliv.

Albufeira lockar många turister.
Albufeira lockar många turister.

Besök året runt

Många väljer att besöka Algarve under sommarmånaderna juni, juli och augusti när det är som varmast i området. Och trots att det kanske inte är optimalt att ta ett dopp under vintermånaderna så har Algarve en del att erbjuda även då. Ta en promenad på stranden och se mäktiga Atlanten utanför. Ät portugisisk mat i någon av de många byarna, köp hantverk eller vandra bland de branta klipporna.

Staden Lagos är en av de många städerna i området.
Staden Lagos är en av de många städerna i området.
Publisert:

LÄS VIDARE