8 stränder som kan försvinna i framtiden

Klimatförändringar och bebyggelse största hoten

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Många populära stränder kan försvinna i framtiden.
Många populära stränder kan försvinna i framtiden.

Stränder

Att ligga på stranden i Barcelona, Miami eller Hawaii kan i framtiden vara ett minne blott. Runt om jorden påverkas populära stränder av bebyggelse och klimatförändringar. Här är åtta stränder som kan försvinna i framtiden.

Att ligga på en sandstrand och njuta av solen, eller i skuggan under ett parasoll, är en favoritaktivitet för många. Men runt om jorden finns populära stränder som sakta men säkert försvinner, skriver CNN.

Anledningen till att stränderna kan försvinna är erosion. Stranderosion är en naturlig process som har ägt rum i miljontals år och innebär att sand förs bort för att samlas på en annan plats. Det som påverkar erosionen är bland annat vind, vågor och strömmar. Men nu finns ytterligare två faktorer som gör att erosionen sker snabbare: mänsklig bebyggelse och klimatförändringar. Det handlar främst om bebyggelse som sker nära stranden vilket påverkar och förändrar de naturliga processerna. Även pirar och vågbrytare påverkar genom att stoppa sand från att röra sig.

– När du blockerar rörelsen av sand kan den flytta till djupare vatten utanför kusten istället för att fylla på stranden, säger Kristina Hill, docent vid University of California, Berkeley, enligt CNN.

Även höjda havsnivåer och ökat antal stormar på grund av klimatförändringar är ett hot mot dagens stränder. Här är 8 stränder som ligger i riskzonen enligt CNN.

1. Waikiki Beach, Honolulu – Hawaii

Stranden Waikiki på Hawaii är populär bland surfare, men den riskerar att försvinna om 15 till 20 år. Nu vidtar man åtgärder på Hawaii för att minska sina utsläpp och bidra mindre till klimatförändringar, men forskare menar att havsnivåhöjningen kommer ändå. För att rädda stranden behövs en snabb, global, förändring, skriver CNN.

Om 15 till 20 år kan denna strand vara borta.

2. Barceloneta Beach, Barcelona – Spanien

Barcelona har flera stränder, men den mest populära är Barceloneta i stadens centrum. Stranden är inte naturlig utan skapad, och tätt inpå finns bebyggelsen. Så om havsnivån höjs på platsen är det inte långt kvar innan stranden försvinner. 2008 och 2010 har det dessutom varit svåra stormar på platsen, så att flera av Barcelonas stränder har drabbats av erosion. Stränderna har återställts, men sedan dess har mer och mer sand försvunnit ut i havet.

Barcelona riskerar att bli av med sin strand i framtiden.

3. South Beach, Miami – Florida

South Beach i Miami ligger bara dryga en meter över havsnivån, vilket kan komma att bli ett problem om havsnivån höjs. Man höjer nu broar och bygger murar och pumpar för att skydda viktiga delar av området, men stormar har gjort att stranden eroderats ytterligare. Det görs försök för att återställa stranden genom att flytta dit sand, men bra sand blir allt svårare att få tag på.

South Beach är bara en meter över havsnivån, vilket kan bli ett problem.

4. Copacabana Beach, Rio de Janeiro – Brasilien

I Rio de Janeiro finns det flera stränder som är känsliga för havsnivåhöjningar och hotet har blivit tydligt på sistone då stormar har eroderat delar av stadens stränder – och flyttat sanden till gatorna. Än så länge kan stränderna återhämta sig efter stormarna, men frågan är hur det blir i framtiden.

Stormar har eroderat många stränder i Rio de Janeiro.

5. Surfers Paradise, Queensland – Australien

Australien är ett land där många bor nära kusten, ett land fullt av stränder som är drabbade av både havsnivåhöjningar och mycket bebyggelse vid kusterna. En av stränderna är populära Surfers Paradise i Queensland, där man arbetar med att återföra sanden till stranden. Men enligt rapporter kan det bli dyrt att ersätta den förlorade sanden, kanske för dyr för att processen ska bli hållbar.

Att flytta sanden till stranden kan bli för dyrt i framtiden.

6. Ocean City, Maryland – USA

I Maryland är stranden Ocean City och dess strandpromenad viktiga delar av stadens ekonomi. Men att bevara dessa tillgångar har också blivit dyrt. Genom åren har strandens sand tömts och fyllts på ungefär var fjärde år, men en stor storm 2016 orsakade mer erosion än vanligt, så mycket att man nu har börjat fylla på med sand i förväg – till en kostnad av miljontals dollar. I samband med framtidens förutspådda ökande stormar och höjda havsnivåer väntas dessa stormskador bli ännu större.

En storm 2016 skadade Ocean City extra mycket.

7. Santa Monica Beach, Los Angeles – USA

Många tar sig till Santa Monica Beach i Los Angeles för att sola, bada och surfa. Sand har flyttats till området för att skapa breda stränder, men erosion är ett problem. Man bekämpar erosionen genom ett projekt där man planterar växter och skapar sanddynor på en del av stranden, men det är oklart om projektet kommer att kunna rädda stranden om havsnivån höjs.

Det pågår försök att rädda Santa Monica Beach i Los Angeles.

8. Ocean Beach, San Francisco – USA

Ocean Beach i San Fransisco är inte en speciellt badvänlig strand. Starka strömmar och kallt vatten gör att personer som bara vill ta ett dopp undviker platsen, men stranden är populär bland surfare. Trots att Ocean Beach är bred så står den inför fler utmaningar, främst erosion. I samband med fenomenet El Niño som sker ungefär vart tredje till femte år så har stranden blivit av med mycket av sin sand. I San Fransisco förbereder man sig nu för en havsnivåhöjning genom att dels återföra sand till stranden och dels flytta strandnära vägar och skydda viktiga byggnader.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Vid Ocean Beach har man börjat flytta vägar och skydda byggnader inför framtiden.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så maxar du Gotland – här finns något för alla

ÄMNEN I ARTIKELN

Stränder

Klimatförändringar

Miami

Rio de Janeiro

El Niño

Hawaii

Copacabana

MER OM RESA

Sveriges längsta och kanske vackraste sandstränder

Så maxar du Gotland – här finns något för alla

Här är hotellet för alla som älskar choklad

Fem sevärdheter som har dubbelgångare runt jorden

Nu är det besöksförbud på kända klippan

Därför väljer svenskarna bort chartern

Här är strandparadiset mitt i barriärrevet

New Yorks nya utsiktsdäck är inte för den lättskrämde

Resa med föräldrarna – det föredrar dagens unga vuxna

De bygger ett hus på hjul i Australien

Vanligaste turistsjukdomarna – och hur de kan undvikas

Här är världsdelen som allt fler svenskar vill uppleva

Fem hemsökta hus att hyra på halloween

Tusentals insjuknar under höstresan

Då behöver du en biljett för att besöka kända stranden

Fem färgglada sjöar att besöka runt jorden

Dåligt väder – då struntar svenskarna i flygskammen

Nu kan du bo som Barbie i det här drömhuset

Svenskar förknippas med flygskam utomlands

Svenska millennials reser allt mer

Så gör du för att fira nyår i Sydneys operahus

Flera bokningsjättar slutar sälja biljetter till kända djurparken

Upptäck Thailands fem bästa paradisöar

Upptäck Karibiens okända pärla