Så kan du göra gott på semestern

Kombinera resor och volontärarbete med Vac-aid

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Vac-aid är kombinationen av semester och volontärarbete.

Foto: Lacheev / iStockphoto

Semester

Vill du resa och samtidigt göra världen till en bättre plats? Då kanske en ”Vac-aid” är något för dig. Här är Hotell- och resesöksajten Momondos bästa tips inför resan.

– Fler människor känner sig manade att dra sitt strå till stacken och således göra sin resa mer meningsfull genom att bidra på plats.

Sola, bada, upptäcka och volontärarbeta, låter det som en perfekt semester enligt dig? I dag finns det ett brett utbud av researrangemang där semestern kombineras med att göra gott, kanske i form av undervisning eller att hjälpa djur.

– Vac-aid är ett begrepp som vi snappade upp i samband med den efterlängtade Solsidanpremiären förra söndagen. Mickan, en av huvudkaraktärerna, pratade med en gammal bekant som då nämnde att hon och hennes partner endast åker på ’’Vac-aid’’, alltså en kombination mellan solsemester, kulturupplevelse och volontärarbete, säger Lasse Skole Hansen på Hotell- och resesöksajten Momondo.

Många vill hjälpa savannens vilda djur.

Foto: kasto80 / iStockphoto

Vill dra sitt strå till stacken

Att volontärarbeta innebär att man engagerar sig ideellt utan att få betalt. Det går lika bra att boka en resa baserat på vad du vill volontärarbeta med som att välja resmål först och sedan hitta någonting att hjälpa till med.

– Att människor velat åka iväg på volontärresor är inget nytt fenomen, men i takt med att det skapas en större medvetenhet kring vad som sker i världen är det rimligt att tro att fler människor känner sig manade att dra sitt strå till stacken och således göra sin resa mer meningsfull genom att bidra på plats, säger Lasse Skole Hansen.

Att ta hand om haven och djuren som lever där är också populärt.

Foto: Chalabala / iStockphoto

Jobba med djur, människor eller forskning

Det finns flera organisationer och arrangörer som erbjuder volontärresor till platser runt om i världen. Nu har Momondo listat sina bästa tips till den som vill upptäcka, semestra och hjälpa. Tipsen är baserade på det utbud som finns idag.

 • Ta hand om djur på Afrikas savann
  Många populära projekt innefattar arbete med vilda djur, gärna på savannen. Målet är ofta att skapa större medvetenhet och respekt för dessa djur, och många åker till Sydafrika för denna sorts volontärresa.
 • Äventyr på avlägsna platser
  Det finns även en del forskningsprojekt som söker volontärarbetare. Vad sägs om en forskningsresa tillsammans med naturskyddsexperter till Himalaya?
 • Rå om haven
  Är du inte intresserad av savannen kanske haven passar dig bättre. På platser som Fiji, Bali och Grekland finns det projekt som syftar till att ta hand om haven och dess invånare. Kanske får du jobba med delfiner, eller havssköldpaddor.
 • Hjälp barn i utsatta områden
  På flera platser runt jorden finns det möjligheter för volontärarbetare att arbeta med barn, kanske kan du undervisa på förskolor, eller träna fotbollslaget. Bland annat i Thailand och Ghana finns möjlighet till detta.
 • Jobba med medicin och hälsa
  För den som är intresserad av en framtid inom sjukvården finns det flera platser dit du kan åka för att volontärarbeta. Bland annat kan du göra din praktik utomlands på lokala sjukhus för att bidra till att fler får hjälp när de behöver den.
 • Tänk på det här
  Att åka på Vac-aid innebär ibland hårt arbete. I vissa fall krävs att du talas vissa språk, i andra att du uppfyller en viss ålder. Dessutom gäller det att du har koll, flygresa, försäkring och visum ingår sällan i priset utan det får du hantera själv.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

LÄS VIDARE

Roadtrip Västkusten: En guide som ger dig allt

ÄMNEN I ARTIKELN

Semester

Resor

Fiji

Ghana

Himalaya

Hotell

Bali

MER OM RESA

Åtta tips: Undvik det här på volontärresan

Här är årets hälsotrender – mindre fokus på utsidan

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Semestra i Sverige: Tips på bästa reseböckerna

Roadtrip Västkusten: En guide som ger dig allt