Unga väljer bort fest på resan

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Att festa på semestern lockar inte längre unga.
Att festa på semestern lockar inte längre unga.

Semester

Solstolen hela dagen och klubben hela natten, det är ingenting för dagens unga. Personer mellan 18 och 35 lockas istället av lokala upplevelser, återhämtning och hobbys när det är dags för semester.

– Det känns lite daterat att åka till Kos och Ibiza bara för att festa.

Att resa utomlands för att festa är kanske ett minne blott. I alla fall om man ska se till undersökningen som Yougov gjort på uppdrag av Vinggruppen, där endast tre procent av personer mellan 18 och 35 uppger att fest och klubbesök är huvudsyftet under semesterresor. Någon som känner igen sig i detta är Sofia Zetterqvist, 31, som driver resebloggen ”Fantasiresor”.

– En drömresa för mig är full av äventyr och upplevelser. I en stad vill jag hitta de gömda, lokala restaurangerna och kvarteren som inte alla turister hittar till. På landet vill jag cykla eller paddla kajak, berättar Sofia Zetterqvist.

Sofia har aldrig aldrig åkt på en resa för att endast sola och festa.

– Det känns onödigt, varför ska jag betala en dyr resa för att festa och vara bakis? Då kan jag lika gärna göra det hemma. Det känns lite daterat att åka till Kos och Ibiza bara för att festa.

Sofia har drivit sin reseblogg sedan 2008, och sedan dess har hon vunnit flera priser för bloggen.

– Det började med att jag backpackade i ett halvår efter gymnasiet, det var då jag verkligen blev fast. Nu reser jag så mycket jag kan, jag är egenföretagare och kan jobba lite var som helst, säger Sofia.

Varför unga föredrar andra saker framför fest och sol är inte klarlagt, men Sofia spekulerar kring betydelsen av sociala medier.

– Man vill inte lägga upp ytterligaste en festbild utan istället vara med om unika saker och besöka unika platser för att kunna lägga ut det på sociala medier, för vissa tror jag i alla fall att det är så. Det kan låta sorgligt, men samtidigt kan det vara positivt. Ur många perspektiv är det här en bra trend, att man är nyfiken på andra kulturer istället för att hänga på klubben.

Sofia Zetterqvist har varit på charter med familjen som liten, men nu föredrar hon äventyr.

Unika upplevelser och lokal kultur

Istället för fest är det viktigt med träning och sund kost, uppgav 33 procent av personerna i undersökningen på uppdrag av Vinggruppen. Även vädret är viktigt, och enligt 43 procent är vädret en av de främsta anledningarna att resa utomlands. Men att vädret är viktigt betyder det inte att solstolen är platsen att spendera dagarna, snarare tvärt om. Endast 6 procent uppgav att solstolen lockade när de bokade semestern.

– Jag vill heller varav aktiv än att ligga på en full strand en hel dag, säger Sofia Zetterqvist.

Även intresset för unika upplevelser ökar bland personer mellan 18 och 35. Man vill gärna uppleva någonting som sticker ut under semestern. 35 procent anser även att det är viktigt med lokal anknytning, att uppleva den lokala kulturen genom vandring, marknadsbesök eller restauranger som inte ligger på de största turistgatorna. Många väljer även att ägna sig åt sin hobby – som surfing eller yoga.

Många reflekterar över livet

Att fokusera på återhämtning, umgänge med nära och kära samt avkoppling från jobb och studier lockar många enligt undersökningen. Hela 57 procent uppger att de vill ta semester för att reflektera över livet hemma. För Sofia Zetterqvist blir behovet av avkoppling inte lika stort, då hon kan ta ut rätt mycket mer än fem veckor semester om året.

– Jag kan verkligen förstå att man behöver varva ner, men för mig är det mer flexibelt. Men jag tror att det kommer att bli vanligare att vara ute efter platser utan mobiltäckning där man faktiskt har tid för reflektion och eftertanke, säger Sofia.

Under våren var Sofia i Ferganadalen i Uzbekistan.

Sofias äventyrliga resetips

  • Uzbekistan
    – Jag var i Uzbekistan under påsken och det var väldigt annorlunda. Men jag blev positivt överraskad, många har en skev bild av landet. Man kan åka tåg dit direkt från Moskva.
  • Svalbard
    – Svalbard är häftigt, det är det mest nordliga man kan åka som turist och då får man naturupplevelser som man inte får annars.
  • Transsibiriska järnvägen
    – Jag åkte Transsibiriska järnvägen till Mongoliet efter gymnasiet. Om man ska åka hela sträckan så sitter man på ett tåg i sju dygn, lunkar fram i 60 km/h genom björkskog. Det är fantastiskt om man är lite trött och vill ha tid för reflektion. Och så får man ändå uppleva helt andra kulturer längst med vägen
Publisert:

LÄS VIDARE

Bila runt i Småland – här är alla måsten

ÄMNEN I ARTIKELN

Semester

Resor

Svalbard

Uzbekistan

Mongoliet

MER OM RESA

Resejätten förutspår: Så reser vi år 2020

Hit kan du åka för värme på höstlovet

Därför måste resebolagen anpassa sig 2020

Storstad och strand – möt sommaren i Tel Aviv

Tipsen: därför ska du besöka Afrikas minsta land

Världens bästa platser att åka luftballong på

Vandra i vackra Jämtland

Upptäck Karibiens okända pärla

Bila runt i Småland – här är alla måsten

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Bila Småland runt – så mycket att upptäcka

Så maxar du Skåneresan med bil

Så maxar du Gotland – här finns något för alla

Bila på Västkusten: 65 tips för en lyckad roadtrip

Det bråkar svenskarna om på semestern

Testa surfing i härliga Biarritz i Frankrike

Flyg, bil eller tåg –så reser svenskarna i sommar

Nu kan du tågluffa inom Sverige med nya kortet

Staffan Heimerson testar tåget genom Europa

Tågluffa på Inlandsbanan – njut av svenska kulturpärlor

Flixbus startar ny linje till Arlanda

Gotlandstips: Så maxar du din semester på ön

Här är Sveriges bästa sommarkaféer

Här får du mest sol och strand för pengarna