Reseexperten: Inte bara positivt med mer turism

Måste akta oss så att vi inte blir som Venedig eller Mallorca

Enligt Lottie Knutson finns det fördelar och nackdelar med turismen.
Enligt Lottie Knutson finns det fördelar och nackdelar med turismen.

Turismen ökar i framför allt Stockholm och många pratar om ökad lönsamhet och nyanställningar. Men det gäller att vara försiktig, menar reseexperten Lottie Knutson.

– Jag tror att det är dags att vi tänker efter före.

Turismen ökar i Stockholm och Sverige, och det är framför allt turister från Indien och Kina som står för den stora ökningen. På 10 år har besökarna från Indien ökat med 505 procent och besökarna från Kina med 227 procent, skriver DN.

– Det är naturligtvis fantastiskt, men samtidigt tror jag att vi ska akta oss för att inte hamna i ett läge där allt är hurra och möjligheter och vi helt glömmer bort hållbarhet, långsiktighet och konsekvenser, säger reseexperten och skribenten Lottie Knutson.

Lottie Knutson menar att man inte endast man se ökande turism som någonting nödvändigt i ett vikande konjunkturläge, utan att man även måste se hur andra länder i Europa har drabbats negativt av ökad turism, som Mallorca som drabbades av en sabotageaktion i somras.

– Det är primärt i Europa som man inte har balanserat turismen och nu får många platser stenhårda bakslag i form av protester och skadegörelse.

Lottie Knutson tycker inte att man ska sluta resa, men att det kan vara bra att tänka på hur man reser.
Lottie Knutson tycker inte att man ska sluta resa, men att det kan vara bra att tänka på hur man reser.

Marknadsföring som lett till överturism

I flera städer som drabbats hårt av turismen på senare år har man först marknadsfört en stad som ett turistmål för att sedan inte kunna hantera tillströmningen.

– Man marknadsför stenhårt och satsar på de mest attraktiva och kända platsernas som sedan blir förstörda. Det har redan skett till viss del i Gamla stan med kiss i gränder, oväsen och nedskräpning.

Lottie Knutson menar att Sverige trots ökande turism ännu är långt ifrån att drabbas lika hårt som exempelvis Venedig eller Rom.

– Men jag vill höja ett varningens finger så att vi inte hamnar där. Det vore bra att titta på de resmål där man nu ser starka motreaktioner. Jag tror att det är dags att vi tänker efter före.

Lottie Knutson ser Gamla stan som en riskzon för överturism.
Lottie Knutson ser Gamla stan som en riskzon för överturism.

Hyckleri att prisa långa flygresor

En annan nackdel med ökande turism är att det ofta innebär belastningar på klimatet. Visserligen är det främst besökare från Tyskland, Storbritannien, Norge och Finland tillsammans med USA som besöker Sverige, enligt DN. Men med en ökning av turister från Indien och Kina blir vägen till Sverige allt längre.

– Det vore klädsamt om politiker inte tyckte att svenskar som flyger bör straffas och skambeläggas medan det är problemfritt att inresande flyger till Sverige, säger Lottie Knutson.

Lottie menar att det finns positiva aspekter med att marknadsföra Sverige och den relativt ostörda naturen i landet, men att klimataspekten inte går att förbise.

– Det är ingen som seglar till Sverige från Kina, man flyger.

Så bör turisterna tas emot

Lottie menar inte att turismen i Sverige ska motarbetas, men ses över så att turisterna tas emot på ett hållbart sätt. Bland annat kan det göras genom att marknadsföra annat än Stockholm.

– Att Sverige växer är positivt och det finns mycket att se. Men vi måste titta på hur man tar emot turisterna så att inte alla hamnar på några få platser och bidrar till mycket slitage. På landsbygden finns det fantastiska möjligheter till upplevelser som också kan hamna på människors bucket lists. Vi har så otroligt många platser som måste paketeras och berättas om så att vi kan sprida både slitage och intäktsmöjligheter.

Enligt Lottie finns det även mycket att göra själv som turist för att minska det slitage som turister står för. Det kan vara allt från att leta upp små familjeföretag som driver restaurang eller hotell, till att se till att ha lite växel med sig.

– Jag reser mycket och ser ofta att turister jättegärna fotar pittoreska motiv och personer utan att gynna dem. Så köp en tomat när du har fotat torgdamen eller ge pengar till en duktig underhållare. Annars kan det födas cynism mot turister, säger Lottie Knutson.

Publisert:

LÄS VIDARE