De vill bygga en pool i New Yorks East river

Själfiltrerande poolen ska öppna upp för bad i floden

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

I 9 år har +Pool velat bygga poolen.

Foto: +Pool

Resa | USA

Innan 1930 fanns mängder av offentliga bad vid New Yorks East river. Men föroreningar i vattnet har gjort att floden ansetts vara för smutsig för bad i årtionden. Nu kan det komma att ändras, med en självfiltrerande pool i floden.

New York City har det mesta man kan föreställa sig, men badmöjligheter är det ont om. Det kan komma att förändras nu när staden bett om förslag på pooler att placera ut mellan Brooklyn och Manhattan, intill Manhattan bridge, skriver The Guardian. Om projektet blir av kan det återuppliva en badtradition som varit utdöd på platsen sedan 1930-talet, då föroreningar tog över New Yorks vatten.

De har väntat på en chans i 9 år

Företag och föreningar som är intresserade av att bygga och underhålla poolen ska lämna in sina förslag till New York City Economic Development Corporation (NYCEDC) innan 1 november. De ska bland annat kunna visa på långsiktighet, hur filtreringen ska fungera, hur lokalsamhället ska gagnas av satsningen samt hur finansieringen ska ske utan bidrag från staden.

Poolen ska vara självfiltrerande, finansierad utan stöd från staden samt långsiktig.

Foto: +Pool

Några som väntat länge på att få skicka in sin ansökan är +Pool, som kämpat för att få bygga en flytande och självfiltrerande pool i floden sedan 2010. +Pool består av en grupp konstnärer och arkitekter som skapat en pool i form av ett plus. De använder sig av ett klorfritt system för vattenrening och poolen har fyra olika sektioner: en för sport, en för avslappning, en för de som vill simma längder och en för barn.

– Att simma i naturligt vatten är en helt annan upplevelse. Att kunna göra det i en så ikonisk stad som New York city är livsförändrande, säger Kara Meyer, verkställande direktör vid +Pool, enligt The Guardian.

Det är snart 100 år sedan East river var full av offentliga bad.

Foto: +Pool

Vattnet blir allt renare

På senare tid har vattnet i East River blivit renare och renare, och bland annat har man sett ett ökande antal valar runt New York. Men trots att vattnet blir renare så har människor en bild av flodens vatten som orent.

– Det finns en negativ allmän uppfattning om vattnet runt New York. Så har det varit länge. Mycket av det arbete som vi har gjort som utbildningsorganisation är att berätta att det inte nödvändigtvis är sant, säger Kara Meyer.

Trots att första steget mot en flytande pool i East river är taget så är det en lång väg kvar att gå. Om +Pool får uppdraget att bygga poolen så räknar de med att ta ett år till att den är klar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Om +Pool får bygga poolen eller inte återstår att se.

Foto: +Pool
Publisert:

LÄS VIDARE

16 billiga spadrömmar i Baltikum

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | USA

New York

Manhattan

Pool

The Guardian

MER OM RESA

10 häftiga statyer runt om i världen

Mysiga småstäder att besöka i Europa

Så ska långflygningar bli bättre för kroppen