Många har blivit av med passet

Fler pass har försvunnit de senaste åren.

Var femte ung svensk har någon gång blivit av med sitt pass.

– Det är en ganska värdefull handling om det skulle hamna i orätta händer på den svarta marknaden. Det gäller att vara försiktig med det, säger Tobias Edlund, presskontakt på försäkringsbolaget IF.

Antalet svenska pass som anmäls försvunna har de senaste åren ökat, enligt siffror från Polisen.

Nästan en av fem unga svenskar har någon gång tappat bort eller fått sitt pass stulet, visar en ny undersökning från försäkringsbolaget IF.

Av alla som har svarat på undersökningen har var tionde någon gång blivit av med sitt pass.

– Det är synd att det är så. Olyckor kan hända och man kan inte skydda sig mot stölder till 100 procent, men vi måste se till att hålla i våra pass bättre, säger Tobias Edlund, presskontakt på IF.

Förvara passet säkert

Förutom att ställa till det för dig på resan kan ditt borttappade svenska pass säljas för tiotusentals kronor på den svarta marknaden.

– Passet är faktiskt en värdehandling och en ganska värdefull handling om det skulle hamna i orätta händer på den svarta marknaden. Det gäller att vara försiktig med det, både för att undvika krångel på resan och undvika att det hamnar på den svarta marknaden, säger Tobias Edlund.

Han rekommenderar att du förvarar ditt pass i en magväska om du måste ha med det när du är ute och rör på dig. På hotellet är det säkrast att ha det i ett kassaskåp.

Det första som du måste göra om du blir av med ditt pass är att anmäla det till Polisen. Sedan får du kontakta en svensk eller europeisk ambassad, där du får ansöka om ett provisoriskt pass.

Ta med en till id-handling

Då måste du ha en annan giltig id-handling med dig, som till exempel ditt körkort, eller ta med en släkting som har legitimation och kan styrka att du är du.

– Det är en bra poäng att ha med sig en annan id-handling och inte bara passet på resan. Det kan vara en typ av backup även om det inte fungerar som ett pass.

Försäkringsbolaget rekommenderar också att du gör en kopia av ditt pass innan du åker iväg utomlands.

Scanna in passet och mejla en kopia till dig själv, ta med papperskopior eller fotografera passet. Men förvara inte detta tillsammans med originalet.

Även om det inte räcker med att visa upp en kopia på ambassaden, om du behöver ansöka om ett provisoriskt pass, är det bra att ha en kopia för att kunna visa upp passnumret.

Men det är inte bara på utlandsresan som passet kan försvinna. Enligt Tobias Edlund är det många kunder som kontaktar försäkringsbolaget när deras pass har försvunnit i samband med en flytt till en ny bostad.

– Det kan ha att göra med att du har ditt pass i en byrålåda när du inte använder det och så försvinner det för att det hamnar bland en massa andra saker när du flyttar.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN