Snart lyfter ditt semesterflyg utan pilot

Tomt i cockpit – kan snart vara verklighet.
Tomt i cockpit – kan snart vara verklighet.

Förarlösa bilar och fartyg är på gång.

Snart lyfter det pilotlösa flygplanet.

Ska öka både säkerheten och drastiskt minska flygbolagens kostnader.

Hävdar schweiziska investeringsbanken, UBS, i en analys.

Inte en kotte i cockpit? I en rapport, som refereras internationellt, hävdar den schweiziska investeringsbanken, UBS, att pilotlösa flygplan skulle spara 300 miljarder kronor per år åt flygbolagen. Lägre pilotkostnader, försäkringspremier och bränslekostnader.

Det skulle också öka säkerheten och minska biljettpriserna med tio procent.

Lyfter om åtta år

Kommersiella flygplan lyfter och landar redan idag med hjälp av sina inbyggda datorer. Och med utvecklad teknik skulle datorer kunna ta hela ansvaret och dessutom öka säkerheten i det fjärrstyrda planet. Det hävdar rapporten som tror att åtminstone fraktplan utan piloter lyfter någon gång kring 2025.

I ett första led föreslår rapporten att det kunde räcka med en pilot i cockpit som kompletteras med en fjärrpilot baserad på marken.

Boeing testar redan

Amerikanska flygplanstillverkaren Boeing har meddelat att bolaget redan ingående har studerat teknik och förutsättningar. Vid Paris Air Show i juni berättade Boeing att man testade pilotlösa flygningar i simulatorer och att teknik kan ersätta många av de beslut som piloter för närvarande tar.

I rapporten flaggar UBS för den största motståndaren till inovationen är de betalande passagerarna. I en undersökning (8 000 personer) svarar 54 procent att de skulle vara direkt ovilliga till att flyga med en pilotlös flygning – bara 17 procent kan tänka sig att checka in.

I åldrarna 18-30 var villigheten större. 30 procent kunde tänka sig att gå ombord på ett plan utan piloter.

Publisert:

LÄS VIDARE