Turister varnas för nytt kaos i Thailand

Svenska ambassaden: Undvik stora folksamlingar

I slutet av 2008 skakades Bangkok av massiva demonstrationer som bland annat tvingade stadens flygplatser att stänga. Nu hotar nytt kaos.
I slutet av 2008 skakades Bangkok av massiva demonstrationer som bland annat tvingade stadens flygplatser att stänga. Nu hotar nytt kaos.

Nu varnar Sveriges ambassad i Bangkok svenska turister för nya våldsamma upplopp i Thailand.

Allt hänger på en dom som faller nästa fredag.

Då avgör Thailands högsta domstol om förre premiärministern Thaksin Shinawatras frysta tillgångar på cirka 20 miljarder kronor ska konfiskeras.

Flera andra länders ambassader har gått ut med liknande varningar till sina medborgare.

Englands ambassadör Quinton Quayle skriver följande på sin ambassads hemsida:

”Brittiska medborgare bör iakta största försiktighet i hela Thailand och undvika demonstrationer eller stora folksamlingar som kan leda till våldsamheter.”

Fruktar terrorattacker

Utrikesdepartementet i Australien går längre än så i varningarna till australiska medborgare på semester i Thailand. På hemsidan varnar man för terrorattacker.

”...att iakta största möjliga försiktighet på grund av hög risk för en terrorattack och för den politiska instabiliteten i Thailand.”

Australiska UD specificerar inte varför risken för en terroristattack skulle vara extra hög just nu.

Men det är känt sedan tidigare att australiska turister varit måltavlor för terrorattacker, exempelvis i samband med bombdåden i turistparadiset Bali.

Lugnare på Phuket

Det amerikanska utrikesdepartementet varnar också:

”Alla demonstrationer är oförutsägbara, och vilken demonstration som helst kan leda till våld utan förvarning”, heter det.

I tidningen Phuket Gazette hette det i går att man inte förväntar sig några våldsamheter i eller omkring Phuket, som är så populärt bland svenska turister. Anledningen skulle vara att Thaksins supportrar, alltid klädda i röda skjortor, är så underlägsna i antal gentemot regeringssidans anhängare i gula skjortor.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN