De nödöppnade plan efter stekhet väntan

130 passagerare höll på att duka under av värmeslag på flygplanet.

Till slut brast det.

De öppnade nödutgångarna.

Ett högtryck över Brasilien har fått den redan varma brassesommaren att gå i spinn. Det fick 130 av flygbolaget Gols passagerare erfara.

Ett flygplan skulle ta dem från Rio de Janeiro till Sao Paulo, men starten blev uppskjuten och passagerarna satt inlåsta i planet som stod ute i solen på flygplatsen Galleon, skriver O Globo.

Planets luftkonditionering var ur funktion och med mellan 40 och 45 grader celcius utanför så steg temperaturen snabbt ombord.

På bilder inifrån planet ses hur folk försöker fläkta sig själva, samtidigt som passagerare blir allt mer påverkade av värmen. Piloten meddelade i högtalarsystemet att luftkonditioneringen skulle återställas så fort planet var i luften.

”Rädda för sina liv”

Men till slut kokade kvicksilvret över och några passagerare valde att öppna flera av flygplanets nödutgångar.

Piloten avbröt då de startrutiner som nyligen inletts.

– Man ska inte ta lagen i sina egna händer. Men i det här fallet öppnade man dörrarna för att man var rädda för sina liv, säger Cláudia Almeida, advokat på det brasilianska konsumentsskyddsinstitutet (Idec), till O Globo.

'Satte liv på spel'

Flygbolaget Gol säger i ett uttalande att luftkonditioneringen på marken inte fungerade som den skulle eftersom det var fel i strömförsörjningen till planet och att passagerarna efter incidenten flyttades till ett annat plan. I uttalandet säger man också att ”inga medel skyddes för att minimera passagerarnas besvär”.

Idec är mycket kritiska till bolaget agerande och säger att de satt passagerarnas liv på spel. Man menar att personer med högt blodtryck kan må mycket dåligt av så hög värme.

– Företaget kan inte utsätta folk för det här, säger Cláudia Almeida, advokat på Idec, till O Globo.

Plan fick smällpunka

Händelsen är en av flera från flygtrafiken i Sydamerika som nyligen uppmärksammats. En svensk familj såg hur det började spruta eld ur ena motorn på det plan i Peru som skulle ta dem till huvudstaden Lima.

I början av januari fick passagerare som landade i Rio uppleva hur det känns när ett flygplan får punktering. Det amerikanska planet fick smällpunka när det slog i marken. Med rök från ett däck rullade det sedan in till sin gat, skriver brittiska Telegraph.

Publisert: