10 sköna grekiska charternyheter

Av: 

Susanne Wixe

Resa

Grekland lyfter igen. Från flera år med krisstämpel är ­landet nu tillbaka i bokningstoppen.

Och i sommar ­dessutom med en rad nyheter från alla stora svenska ­charterbolag.

Resa har sammanställt 10 av sommarens mest spännande ­grekiska nyheter.

Korfu.
Korfu.

Korfu – för den som vill ha extra allt

I Agios Ioannis ­Peristeron, 1,5 mil från Korfu stad ­ligger lyx­hotellet Deluxe ­Marbella Beach, för den som vill ha extra allt på ­semestern. ­Enklare, ­lugnare och all ­inclusive på stranden blir det i ­Agios ­Spyridion, nära ­naturreservat på norra ön.

Nyhet för: Fritidsresor. Från 4 150 kr/person i lägenhet.

-

Sivota, Parga – välj och vraka bland badvikar

Rätt backig liten hamnby på västkusten med knappt tusen ­invånare och med sju badvikar i närheten. Flera småöar längs kusten, i mycket grön natur. Flyget går till Preveza.

Nyhet för: Apollo. Från 6 350 kr/person i dubbelrum.

Navagiostranden.

Zakynthos – hälsa på havssköldpaddor

En relativt sett stor ö, och i likhet med de andra Joniska öarna mycket grön, med fina stränder och klart vatten. Öns största turistattraktion är tveklöst den utrotnings­hotade havssköldpaddan. Zakynthos är en helt ny ­grekisk ö för Solresor, som erbjuder största charter­orten Argassi plus Kalamaki och Tsilivi.

Nyhet för: Solresor. Från 3 700 kr/person i delad ­lägenhet.

Kythera.

Peloponnesos – Greklands golfparadis

Apollo börjar återigen med direktcharter till den ­grekiska halvön med fyra orter att välja på: Kalamata, Costa ­Navarino, Gialova och Petalidi. ­Kalamata är staden som gett namn till de välkända oliverna, och nära staden finns flera byar och ­turistorter, som ­lagunen ­Gialova med sin vackra strand. Området är också Greklands främsta golfresmål.

Nyhet för: Apollo. Från 4 200 kr/person i lägenhet.

Syros – umgås med de grekiska turisterna

Liten grannö till Mykonos, där man mest stöter på ­grekiska turister. Lätt att ta sig runt på med många fina, långgrunda stränder som passar utmärkt för ­barn­familjen. Dessutom med gott om plats på de flesta av dem. Flyg till Mykonos, båt + buss till ön (ca 2 ­timmar). Oftast övernattning på Mykonos på ut- eller hemresa.

Nyhet för: Apollo. Från 4 650 kr/person i lägenhet.

Molyvos.

Lesbos – med rikt djurliv

En stor ö med omväxlande natur, sand- ­såväl som ­klapperstensstränder, heta källor, saltvattensjöar, många fågelarter och rikt djurliv. Ving har fem resmål: Petra, Molivos, Anaxos, Eftalou och ouzostaden Plomari.

Nyhet för: Ving. Från 4 125 kr/person i ­dubbelrum.

Mykonos – trendig och gayvänlig

Ön Mykonos i Kykladerna gör stor comeback på ­charterkartan. Välkänd för sina väderkvarnar men också för att vara trendig, gayvänlig, ha exklusiv ­shopping och vara dyrare än andra grekiska öar. Resmål som dyker upp nästa sommar: Mykonos stad med sina kritvita byggnader och nöjesliv. Ornos, tre kilometer från Mykonos stad, med några av öns bästa stränder, detsamma gäller Agios Ioannis. Populära och livliga Platis Gialos på sydkusten har lång strand med många restauranger och kaféer.

Nyhet för: Apollo och Ving. Från 5 875 kr/person i ­lägenhet.

Alonissos.

Alonissos – naturskönt

Bara två mil lång och några kilometer bred är den här lilla, glest befolkade ön. Hit tar man sig med båt från ön Skiathos, en resa på runt en och en halv timme. För den som vill ha en mycket lugn och naturskön ­semester. Stränder med klappersten.

Nyhet för: Ving. Från 5 250 kr/person i ­lägenhet.

Kos, Tigaki – lugnt strandliv

En dryg mil från Kos stad ligger lugna ­Tigaki, med bred och långgrund strand. Några tavernor och ett par barer finns, men detta är inget hålligångställe.

Nyhet för: Fritidsresor. Från 5 500 kr/­person i dubbelrum.

Symi.

Symi – bra bar och caféliv

Hit åker man båt från Rhodos, en resa på ungefär två timmar. En rätt karg men grön ö, där mycket vackra hamnstaden Gialos lockar många turister. Här finns också många barer, kaféer och restauranger.

Nyhet för: Ving. Från 5 675 kr/person i lägenhet.

Fotnot: Prisexempel gäller 1 vecka i ­augusti med avresa från Stockholm.

Thassos – hos Ving nästa år

En gammal ­bekant gör ­comeback hos Ving. Nästa ­sommar blir det charter till den familje­vänliga ön ­Thassos i norra ­delen av Egeiska havet. Senast Ving hade ­Thassos som ­resmål var i början av 2000-talet. Flyget går till ­Kavalla på fast­landet, sedan blir det färja ut till ­Thassos, som redan finns hos Apollo.

Ladda ner resguider till Grekland

Massor med titlar att välja mellan

Reseguiderna – nu även som app

NYHET Ladda ner Resas populära guider i din mobil

Publisert: