Madrid – i mitt hjärta

RESA

Hitta stadens själ på caféerna vid Plaza Mayor

1 av 4 | Foto: Med en kopp kaffe eller en sherry på Plaza Mayor upplever man Madrid på bästa sätt.

Det finns inget bättre sätt att lära känna Madrids själ än att slå sig ner på en av uteserveringarna vid det stora torget Plaza Mayor och i lugn och ro dricka en kopp kaffe eller smutta på ett glas sherry.

Medan skuggorna blir allt längre kan man sitta där och läsa en tidning, diskutera eller bara finnas till.

Risken att bli uttråkad är minimal. Den ständiga strömmen med folk som passerar förbi erbjuder ett ständigt föränderligt skådespel. Förälskade ungdomar trängs med äldre damer på shoppingrunda, spanska barnfamiljer med barnvagn och mormor i sällskap och mellan dem och alla utländska turister skyndar affärsmän i slips och kostym.

Det är på Plaza Mayor man tydligare än någon annan stans inser att Madrid inte bara är Spaniens utan hela den spansktalande världens centrum.

Det händer ibland att jag får frågan om varför jag bott i Madrid en stor del av mitt vuxna liv.

Ibland, får jag erkänna, undrar jag samma sak. Men bara för en kort stund. Så känner jag efter. Och inser att Madrid är speciellt.

Det finns ingen liknande stad i världen. Inte lika spännande, kontrastfylld och föränderlig. En förmiddagskaffe i folkvimlet på Plaza Mayor. Hissnande konstupplevelser på världens förnämsta museer. Spänningen som bara finns på en fullsatt fotbollsstadium när Real Madrid spelar. En riktig spansk trerätters långlunch med goda vänner. Tjurfäktning. En galen tapasrunda med massor med läcker mat och dryck. Gripande flamenco. Nattlivet som aldrig tar slut.

Visst, det kan låta som en klyscha, men Madrid är verkligen staden som aldrig sover. Ständigt föränderlig. Här händer alltid något hela tiden.

Madrid är inget för den som vill ha bad och sol. Det ska poängteras. Staden ligger i mitten av den väldiga kastilianska högslätten. 50 mil till havet åt alla håll.

Madrid är inte heller något för den som söker lugn och ro. Yngre Madridbor brukar säga att just ”håll-i-gånget” är den främsta anledningen till att bo här. Men för alla som gillar det riktiga Spanien har Madrid allt att erbjuda. Här finns det bästa från Spaniens alla delar representerat.

Madrid är ju Spaniens ekonomiska, politiska och kulturella centrum. Samtidigt är Madrid hela den spansktalande världens rötter. Det är här man hittar ursprunget till Latinamerika och hit når de latinska trenderna först när de kommer till Europa.

Genom Madrid har jag alltid nära till Latinamerika.

Thomas Gustafsson

ARTIKELN HANDLAR OM