Visumkrav till Karibien

RESA

Kryssningsturister berörs inte

Förvirringen är total.

Resenärer, resebyråer och flygbolag står handfallna efter ett plötsligt påbud:

Karibien kräver visum i vinter.

Tio små karibiska nationer inför visumplikt från den 1 februari till 15 maj. När VM i kricket avgörs på öarna 13 mars–28 april fruktar arrangörerna för terrordåd och skärper säkerheten.

–?Vi har gjort allt för att få klarhet i vilka regler som gäller. Och framför allt har vi hoppats att vi skandinaver ska undantas från visumkravet. Men vi har inte ens lyckats komma i kontakt med Caricom, de karibiska nationernas samarbetsorgan, säger Karin Tollefors, vd på Lime travel.

Förra veckan hade turistministrarna i Caricom ett möte på Barbados. Där bestämdes att Frankrike, Spanien, Tyskland, Italien, Irland och England slipper visumkravet.

På UD instämmer man i förvirringen:

- Det hela är dåligt skött. De borde ha varslat i tid om förändrade regler. Och inte har vi heller fått en förklaring till varför en del EU-länder undantas från regeln. Vi väntar på svar på den frågan, säger Karibienambassadören Sten Ask.

Visum söks i London

Medborgare från övriga länder måste ansöka om visum via High Commissioner, de karibiska nationernas representant, i London.

Utrikesdepartementet, UD, informerar nu om de tillfälliga visumreglerna på sin hemsida.

Förutom byråkratiskt krångel med att skicka originalpass och visumansökan till London drabbas svenska resenärer av en merkostnad på cirka 1?000 kronor per person.

- Vi hoppas ändå på undantag för de nordiska länderna vad gäller visumtvänget. Har du inte visum blir det besvärligt att förklara situationen för de karibiska immigrationsmyndigheterna, säger Sten Ask på UD.

Många svenskar har bokat kryssningssemester i Karibien i vinter. De som följer kryssningsrutten behöver inte visum, bara de som bokar in ytterligare semesterdagar och stannar på någon av de berörda öarna, meddelar rederiet Royal Caribbean.

Förlorade intäkter

Beslutet om visumtvång har väckt indignation på Tobago. Turistminister Neil Wilson citeras i tidningen Newsday där han påstår att Tobago kommer att gå miste om hundratals miljoner kronor i turistintäkter på grund av avbokade charterresor.

Dessa länder kräver visum från 1 februari

Sture Olsson, Dino Stén