Med känsla för SNÖ

Grönland är en alldeles egen värld

Foto: Peter Steensen
Det är hemskt - men vackert ”Guiden på hundslädturen fick bli motiv i stället för världsmästerskapet i isgolf – ett evenemang som folk från hela världen kommer för att se. Men det här året ställdes det in eftersom det var för varmt – det var 7 plusgrader i stället för 22 minusgrader så det var för mycket vatten på isen för golf­tävlingen. Det var värmen som gjorde att det blev så spektakulära istappar. Bakom värmen ligger kanske den globala uppvärmningen, så det är en hemsk anledning...men det var verkligen otroligt vackert.”

Grönland är som en alldeles egen värld.

En värld som RESAs Peter Steensen har besökt 17 gånger, och fångat med sin kamera.

Här visar och berättar han om det unika landskapet och den spännande kulturen.

Grönland är ett kontrasternas land.

Den arktiska miljön är fa-scinerande, storslagen och vacker. Samtidigt som den också är hård, sträng och obarmhärtig.

Naturen är lika kontrastfull som det grönländska samhället, som – på gott och ont – har genomgått en kolossal utveckling under de senaste 75 åren. Likväl ligger det fortfarande mycket i grönländarnas namn på sitt land: Kalaallit Nunaat – Människornas land. Som turist möter man överallt en äkta öppenhet och gästfrihet, i en utsträckning som inte längre existerar på så många andra ställen på vår jord. Och du blir bemött helt utan stress och jäkt. Grönländarna besitter en oförfalskad förmåga att leva i nuet – varje dag.

I dag är Grönland ett tillgängligt resmål. Är du sugen på upplevelser utöver de vanliga är Grönland något för dig.

Gigantiska isberg, midnattssol, inlandsis, norrsken, glaciärer, hundslädekörning på snö och is, helikopterturer över fjäll och hav, barbecue vid inlandsisen, sportfiske i älvar och saltvatten, vandringsturer i fjäll och byar eller sälsafari i arktiska farvatten – på världens största ö finns äventyret ständigt inom räckhåll.

Äventyr som bara väntar på att du ska uppleva dem.

Läs också:

Peter Steensen

ARTIKELN HANDLAR OM