"Phuket tål inte fler besökare"

RESA

Thailändska myndigheter vill begränsa antalet turister på svenskarnas favoritö

Svenskarna köar redan för att komma iväg till Thailand – nästa vinter.

Störst är trycket på Phuket.

Men nu vill myndigheterna där sätta stopp för den ökande turistströmmen.

Fem miljoner turister per år är gränsen som Phuket kan stå ut med.

– Det tycker jag låter klokt. Som researrangör vill vi förstås att så många som möjligt åker till Thailand, men vi ser gärna att resenärerna tar sig till platser bortom Phuket, säger Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor.

Miljöproblem på ön

I slutet av förra veckan släppte företaget nästa vinters Thailandsprogram. På tre dagar såldes nästan 5000 platser.

– Jag har aldrig varit med om maken till intresse för ett resmål, säger Lottie Knutson.

För turistmyndigheterna i Thailand är det inte bara på gott att så många svenska och andra utländska turister väljer Phuket.

Ön känner av miljöproblem i form av ökad bil- och motorcykeltrafik på vägarna. Vatten- och avloppssystem är hårt belastade. Stränder överbefolkas och skräp och avfall dumpas intill turistanläggningar.

I förra veckan uppmanade Phukets turistförening Thailands turistministerium (TAT) att maximera antalet besökande turister till fem miljoner per år.

Vill bli kvalitetsresmål

Turistföreningens ordförande Maitree Narukatpichai, direktör för Hilton Phuket Arcadia Resort och Spa, varnar för att miljön och naturliga attraktioner förstörs av massturismen. Han vill i stället att Phuket ska bygga en image av att vara ett kvalitetsresmål.

– Det är ett resonemang som vi också för. Vi uppmuntrar hotell och semesteranläggningar att uppgradera sina faciliteter i stället för att i första hand bygga ut kapaciteten, säger Lottie Knutson.

På Ving håller kommunikationsdirektör Joakim Eriksson med om att en obegränsad turism till Phuket kan bli ett hot mot ön på sikt.

– Se hur det gick för Mallorca på 1990-talet. Det byggdes hejdlöst, utan planering eller hänsyn till miljön. Med tiden tvingades man riva hotellanläggningar och införa strikta bestämmelser för att göra det resmålet attraktivt igen. Vi hoppas att Phuket går försiktigare fram, säger Joakim Eriksson.

7000 anlände varje dag

Under jul och nyår upplevde Phuket ett enormt tryck från turismen. Som mest landade 7000 turister per dag och köerna ringlade långa till passkontrollen.

– Säkerheten är det största bekymret just nu. Vi har fått förstärkning med 150 poliser för att upprätthålla ordning och se till så att inga attentat liknande de i Bangkok händer här, säger Apichart Sankary, ordföranden i den thailändska resebyråföreningen till Phuket Gazette.

Mer folk nu än före tsunamin

Sture Olsson