Lyx till lågpris på italienarnas favoritö

RESA

Sardiniens hundratalet lyxiga stränder bara tre timmar från Sverige

1 av 3 | Foto: ingen badkruka Sanna Sjöswärd trivs på Spiaggia? Lazzaretto, en av Sardiniens många härliga stränder.

Hundratals lyxiga stränder bara tre timmar från Sverige. Till Medelhavets näst största ö, Sardinien, reser italienarna själva när de ska på semester. Och sen i våras kan vi svenskar flyga dit till lågpris.

- Gud vad härligt varmt det är trots att klockan är sju på kvällen. Vi har valt helt rätt semestermål, säger hon på väg in mot terminalbyggnaden på Algheros flygplats.

Vi ska göra en nio dagars rundresa i de norra delarna av Sardinien. Slappa på sköna sardiska stränder, äta italienskt och dricka gott samt bo på mysiga små bed and breakfast, som vi i förväg har bokat via internet.

Italienarnas favoritställe

Sardinien är det största resmålet för italienarna själva när de semestrar - och det är lätt att förstå varför.

Allra första kvällen i Alghero, efter att vi har hämtat ut hyrbilen och checkat in på mysiga och pool-utrustade B&B Castiglias, lyckas vi få bord på annars fullbokade restaurangen Borga Antico inne i de smala gränderna i gamla stan.

Det kylda vita sardiska vermentinovinet lyfter smaken på skaldjurstallriken till oanade höjder.

Italienska jetset

Italienarna åker till nordöstra hörnet av ön och smaragdkusten, Costa Smeralda, där till och med president Silvio Berlusconi har byggt en vräkig sommarvilla. Och man kan se italienska jetsetens enorma båtar i Porto Cervos hamn.

- Men Porto Cervo är inte så bra, varken för plånbok eller för strandlivet. Om man verkligen ska uppleva smaragdkusten ska man ta den billiga färjan över till ön La Maddalena från Palau, tipsar oss Luigina Pedrini från Milano.

Bakom färjekontoret tar man sen en lokalbuss för 35 kronor till ön Caprera och hoppar av vid hållplatsen Due Mari. Därifrån kan man sen gå ut till en egen liten strand om man vill.Luigina Pedrini och hennes man Marco har i tio års tid återvänt till Sardinien.

Vi kör över slingriga vägar på jakt efter sköna stränder. Nordväst om Porto Torres hittar vi Spiaggia ?Saline.

I strandguiden, inhandlad i turistbyrån, beskrivs den som smutsig - men vi möter en flera mil lång vit strand av små vita kvartsitstenar som alla ser ut som pärlor. Och trots en het eftermiddagssol är stranden sval och skön.

Granitberg

De kommande dagarna åker vi från den ena härliga stranden till den andra igenom en ständigt skiftande natur. Uppodlat jordbrukslandskap i väst skiftar över till märkligt formade granitberg i öst.

Det är med belåtna leenden vi kliver på planet igen hem till Sverige efter våra nio sköna dagar i solen på Sardinien. Sannas bagage är ett halvkilo tyngre på grund av stenarna hon plockat som minne från Spiaggia Saline.

ARTIKELN HANDLAR OM