Lofsdalen mot Fjätervålen

RESA

Vi sätter betyg

Foto: Klicka för att visa större

Bo

Lofsdalen

Gott om boende, även liftnära. Enkel 4-bäddsstuga från cirka 4.000 kronor för en vecka. Men Fjällhotellet, precis vid huvudbacken, är stängt och till salu.

Fjätervålen

Cirka 200 stugor i områdena nedanför backarna. Priser från cirka 4.500 kronor per vecka. Inga lägenheter eller hotell.

Äta/dricka

Lofsdalen

Lunchrestaurangen i backen serverar okej mat till normala skidortspriser: 82 kronor för en gulaschsoppa, 75 för dagens. Här erbjuds även after ski och på kvällen à la carte-meny. Det andra stället för kvällen är Trapper Saloon. Okej mat, men inget att yvas över. Varmrätter runt 150–250 kronor. Dyrt för att vara en restaurang i en familjeort.

Fjätervålen

Bara ett ställe som serverar mat och dryck. Maten är okej men hela stället har karaktär av vägkrog. 75 kronor för dagens. Kvällsöppet bara tre gånger i veckan.

Backar & pister

Lofsdalen

Bra fallhöjd. Bra längd. Bra bredd. Men är man här utan barn – ja, då hinner man tröttna på några dagar. Större är inte systemet.

Fjätervålen

De är inte många och kanske inte de allra brantaste, men de är riktigt bra. 317 meters fallhöjd är godkänt särskilt när det är lite folk. Det är ingen slump att många klubbar tränar här. Hade området varit större hade det blivit fler plus.

Åkglädje

Lofsdalen

Det är roligt att åka här. Mycket därför att backarna är välpistade, breda och med ordentlig fallhöjd. Dessutom gott om plats att ta ut carvingsvängarna på.

Fjätervålen

Visst är det roliga backar att åka i – men de är alldeles för få för att glädjen ska räcka längre än ett veckoslut. Perfekt däremot för träning.

Liftar och köer

Lofsdalen

Liftarna är ålderdomliga. Och längtar du efter att vila benen i en snabb sittlift, kan du glömma det. Räkna med minst tio minuter innan du är på toppen. Men å andra sidan är det inte mycket kö att tala om.

Fjätervålen

Liftkön är obefintlig under lågsäsong och i gråväder. Bara att åka upp. Det finns inte ens en spärr. Men å andra sidan finns bara en dubbel­lift upp till toppen. Alla skidåkare samlade på ett ställe betyder risk för kö i högsäsong.

Längdåkning

Lofsdalen

Här finns 70 km preparerade spår, varav 2,5 km är elljusspår, samt 150 km rösade leder. Det är bland de längsta i Sverige.

Fjätervålen

Drygt 20 km spår och nära till naturreservatet kring Fjätervålen med flera rösade leder.

Familjevänligt

Lofsdalen

Här finns lekplats, barnbackar och pulkabacke, flera vindskydd med grillplats. Området är överskådligt och det är lätt att hålla familjen samlad. Barnaktiviteter, där föräldrarna inte får följa med, arrangeras under veckorna. Plus för det stora längdåkningssystemet.

Fjätervålen

Bra barnbackar och överskådligt område. Allmän elgrill för familjens korvkalas. Pulkarace och slalomtävling finns på veckoplaneringen. Men absolut inget att sysselsätta barn med som tröttnat på skidor. Allt som finns är några gunghästar utanför närbutiken och restaurangen.

Göra/uppleva

Lofsdalen

Här finns de flesta av de vanliga aktiviteterna på en skidort: skoteruthyrning, bandvagn, renrajd och fiske. Men det finns inget att ta till en dag med dåligt väder.

Fjätervålen

Skoteruthyrning finns utanför skidpisten. Dessutom kan du åka på renrajd från vecka 6.

Summa:

Lofsdalen: 22 plus

Fjätervålen: 14 plus

Tre tycker till om Lofsdalen

Tre tycker till om Fjätervålen

Fakta: Lofsdalen

Fakta: Fjätervålen

ARTIKELN HANDLAR OM