Här går fest före flärd

Sunny Beach lockar med sol och billigt festande

1 av 5 | Foto: Åsa Liffner
Till Sunny Beach i Bulgarien åker svenska ungdomar för att sola, bada och festa för en billig penning.

Långa stränder i all ära – det är de låga priserna som fått svenskarna att invadera Sunny Beach.

Men charm köps inte med billig Zagorka-öl.

Vi är nästan mitt på kustremsan på den bulgariska delen av Svarta havet. En kust späckad av turistorter, där Sunny Beach blivit den populäraste, största och svenskaste.

Strandmaskinerna har precis lämnat efter sig en ren och platt strand som brer ut sig över åtta kilometer.

– Hey mister, a tatooo? frågar en tjej.

Vi säger nej men får snabbt fem andra erbjudanden.

– Hey mister, cheap lunch?

– Hej, svenska? Tjena, tjeena, mittbena.

Efter bara några timmar i Sunny Beach har vi förstått grejen. Alla är vår vän på den restaurang- och affärstäta strandpromenaden.

– Det är fortfarande bra här men det har blivit väldigt turistiskt väldigt snabbt, säger Annika Leufvén från Åmål som är här för tredje året i rad.

Sunny Beachs popularitet beror till stor del på de låga prisnivåerna. En liten öl av lokala märket Zagorka kostar tre kronor och en pastamiddag kan man lätt få för en tjuga.

– Det är ju egentligen bara för solen och det billiga festandet som man åker hit, säger Mikael Hammer, 20, från Motala.

Det är enkelt att vara turist här på den soliga stranden, som naturligtvis inte heter Sunny Beach på bulgariska. Men Slânchev Bryag är för svårt att säga.

– Jag gillar Sunny Beach men egentligen tycker jag att det byggs för mycket här, säger strandmassören Rumen Sankijski, 36.

Takten på byggandet har gjort att staden inte hinner med. Det är stört omöjligt att hitta i detta ologiska husmyller och det underlättas inte av att gatorna saknar namn.

– Vadå gatunamn? Torget kan väl vara nummer ett då, skrattar Andrej Andreev som jobbar som inkastare på fiskrestaurangen Jack.

Torget är den enda stora, öppna platsen. Hit går man för att jaga souvenirer, billiga piratkopierade cd eller en middag för kvällen.

Sunny Beach är som ett slags turist-Disneyland. Här finns allt man kan tänka sig för en vecka i solen: vattenparker, diskon, tusentals hotellsängar, minigolf och hundratalet souvenirförsäljare. Det byggs fler och fler hotell, stranden kan inte fyllas av fler parasoller och glassen går åt som smör i solsken. Alla ler och lockar.

Bara en stilla undran: Vad händer när priserna går upp?

Per Ek