I Visby tar vovvarna in på hotell

Resa

Välkomstkit med hundben och bajspåse igår

Donna hittade en förbjuden favoritplats i mattes hotellsäng.
Donna hittade en förbjuden favoritplats i mattes hotellsäng.

Donna stannar till vid valnötsträdet på gården, det luktar härligt! Därefter skyndar hon in till sitt hotellrum i kalkstenslängan.

Ah, en godsak till välkomstpresent smakar bra.

Och sängen är skön – men mattes är bestämt mjukare ...

Medeltidshotellets Beata Wiman vurmar för hundar och gör sitt bästa för att charma den lite svårflörtade Donna vid incheckningen.

Donna är en liten Jack Russell som är på semester i Visby. Nu ska hon övernatta i Medeltidshotellets speciella hundrum. Här satsas det på att även hunden ska få en trevlig semester med lite extra omsorg.

– Jag älskar hundar, säger hotellägaren Beata Wiman. Jag vet att det kan vara svårt att resa med den trots att det finns fler hundägare än folk som är allergiska mot dem. På en del hotell hänvisas man till rökrum eller ner i någon källare.

Svansen viftar glatt på Donna, trots hundkorgen vill hon helst ligga på den riktiga bädden. Det får hon inte, det blir extra tvättavgift om man vill ha hunden i dubbelsängen. I sin iver att hitta fler sovplatser tar Donna ett skutt ner i rummets hörnbadkar. Lyckligtvis var det inget vatten i.

Medeltidscharmiga rum

Hundrummet är lika medeltidscharmigt som de övriga, enda skillnaden är avsaknad av mattor. En hundkorg sätts in, och förstås mat- och vattenskål. Ett litet kit med välkomstben, bajspåsar och handduk väntar också.

– Fast en gång blev det kris, berättar Beata Wiman. Hunden hade någon allergi som gjorde att vi fick rycka benet ur munnen på den. I stället bjöds han på gotländska morötter som han nöjt gnagde i sig.

Rummet har direktingång från gården, och hunden får inte följa med till restaurangen, men många hundägare väljer att äta i trädgården med jycken. Ickehundägare får också hyra rummet men allergiker bör välja ett annat rum. Att ha hund på rummet kostar lite extra eftersom städningen måste göras noggrannare.

Fem glada voff i betyg

Hotellet ligger vid Domkyrkan och Helge Ands ruin är granne. Vissa säger att det spökar, och kanske är hunden en trygg vakt. Donna verkar inte störas, hon har turen att hitta en kompis och ger hotellet fem glada voff i betyg.

Även hotellkedjan Best Western har en särskild satsning på hundägare, där 51 hotell ingår. De fyrbenta gästerna får även där ett välkomstpaket, med bland annat hundgodis, bajspåsar och information om bra promenadstråk.

Och det kan behövas – i dag finns det 550 000 hushåll med hund i Sverige.

Charlotta von Zweigbergk

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa