Dykcertifikat – så går det till

Med ett dykcertifikat kan du dyka överallt i världen.
Med ett dykcertifikat kan du dyka överallt i världen.

För att få dyka krävs dykcertifikat. När du har ett sådant kan du dyka överallt i världen.
Här följer lite tips och info för dig som är nyfiken på att ta dykcertifikat.

  • Att gå en dykutbildning i Asien kostar cirka 2 500–3 500 kronor. Du behöver i regel avsätta tre heldagar. Oftast ingår utrustning, kurslitteratur, tre dyk och undervisning av en professionell instruktör. Utbildningen börjar med teoretiska prov och fortsätter med praktiska test under ytan.
  • Efter genomförd och godkänd kurs får du ett dykcertifikat som tillåter dykning till ett maxdjup av 18 meter. Vill du dyka djupare måste du gå fortsättningskursen som heter ”Advanced Open Water” som låter dig gå ner till 30 meters djup.
  • Dubbelkolla priser och recensioner hos olika arrangörer och välj en dykskola som är licensierad av den världsledande organisationen PADI. Det garanterar kvalitet och säkerhet.

Kan träna första dyket i pool

  • Många dykskolor har en egen pool där du får göra dina första dyk. Andra arrangörer låter dig göra dina första dyk i havet, men alldeles intill stranden.
  • När du har fått ditt dykcertifikat betalar du vanligtvis för varje dyk du vill göra, vanligtvis två eller tre per dag. Priserna ligger på cirka 700–1 500 kronor för en heldag, beroende på plats och antal dyk. Då ingår i regel lunch, båttransfer och utrustning.
  • De flesta dyk sker i grupp tillsammans med en instruktör, som pekar ut de mest exotiska fiskarna och korallerna. Du har dessutom alltid sällskap av en förutbestämd ”buddy”, en person som finns vid din sida under dyket, så att ni kan hålla ett extra öga på varandra.
  • Var noga med att lämna reven som du fann dem. Rör aldrig fiskar eller sköldpaddor och se upp med fenorna så att du inte nuddar korallerna.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN