Landet som ökar mest i popularitet

Av: Sofia Börjesson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Det är ett reserekord"

1 av 5 | Foto: Kuba

Svenskarna vallfärdar till Kuba.

Intresset för ön har mer än fördubblats sedan i fjol.

– Det är sällan man ser sådana ökningar, säger Karin Starkman Ahlstedt på Ticket.

Var tredje svensk flyr landet i vinter, enligt Tickets senaste trendrapport.

Men det är inte de gamla favoriterna Thailand och Spanien som ökar mest i popularitet – i stället väljer allt fler svenskar att åka till Kuba.

– Det är ett reserekord, säger Karin Starkman Ahlstedt.

"Väldigt speciellt"

Resandet till önationen ha mer än fördubblats sedan förra året, och det är Havanna som är det resmål som ökar mest i världen just nu – med en ökning på hela 166 procent jämfört med i fjol. Även Varadero ökar kraftigt och tillsammans gör de Kuba till vinterns stora raket med en ökning för hela landet på 113 procent.

– Det är jätteroligt och väldigt speciellt, det är sällan man ser sådana ökningar. Den största anledningen är den politiska förändringen. Kuba och USA närmar sig varandra och folk vill hinna se det gamla Kuba innan den stora förändringen sker, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Det gamla Kuba är lite som att åka tillbaka till 50-talet och avsaknaden av reklam, lyxbutiker och västerländsk stress är påtaglig. Men nu börjar ambassader öppnas på ön och man kan skönja att en förändring är på gång, enligt Tickets analys.

Thailand är tillbaka

Under ett par år verkade intresset för Thailand som vinterresmål ha svalnat hos svenskarna, även om man förra året kunde se en viss uppgång.

– Nu har Thailand blivit hett igen. Det var en period då svenskarna verkade vilja prova något nytt, men i år har intresset kommit tillbaka med full kraft, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Läs mer om Kubas huvudstad Havanna, ladda ned reseguiden här

Resguiden till Havanna består av 20 A5-sidor och publicerades i oktober 2013.
Plus-prenumeranter laddar förstås ner guiden utan kostnad!

Publicerad: