Mallorcas nya lag: förbjuder engångsplast

Mallorca säger adiós till plastpåsar, engångsrakhyvlar, sugrör och flera andra föremål som skräpar ner på ön.
Valar som dör, avfall i hundratusentals ton och ett förorenat hav har blivit ett uppvaknande för semesterparadiset.
Snart träder en ny nedskräpningslag i kraft.

Det baleariska parlamentet har röstat igenom en nedskräpningslag som skärper reglerna kring engångsartiklar gjorda av plast, rapporterar spanska nyhetssajten Rtve.

Föremål som sugrör, påsar och diverse plastförpackningar hamnar ofta i havet och är en stor bidragande faktor till föroreningar.

Den nya lagen innebär att engångsartiklar av plast ska vara utbytta till produkter av nedbrytbart material till år 2021.

Andra varor som plastpåsar, rakhyvlar, vissa tändare och kaffekapslar av icke komposterbart material ska också förbjudas på turistön som tvingas ta hand om 800 000 ton avfall per år.

Plasten i haven orsakar tre procent av dödsfallen för vissa valarter och står för 95 procent av det avfall som flyter runt i Medelhavet.

Val kan ha dött av nedskräpningen

Aftonbladet rapporterade tidigare i veckan om en strandad val i Cala Millor på Mallorcas östkust som misstänks ha dött på grund av plast i magen.

Bilder på djuret spreds på sociala medier och gav upphov till mycket ilska från personer som menar att vi människor förstör planeten.

Målet med den nya baleariska lagen är att 75 procent av alla behållare ska vara återvinningsbara till år 2030. Samma år är det tänkt att max 10 procent av avfallet på ön ska få hamna på soptippar och att minst 65 procent av allt hushållsavfall ska återvinnas.

Lagen fastställer också att marker som försämrats av förorenande ämnen ska inventeras för att man ska kunna påbörja återhämtningsarbete.

Turister har länge klagat på att de behöver betala för kranvatten på restauranger och kaféer, vilket nu också diskuteras ur ett miljöperspektiv.

Det är ett dilemma för ön, samtidigt som detta leder till att turister tvingas köpa vatten i plastflaskor är turistnäringen Mallorcas viktigaste industri och att ta betalt för vatten har blivit en inkomstkälla för de lokala verksamheterna.

Publisert:

LÄS VIDARE