Skepp o'hoj 2012

Av: Andreas Lundin, Johan Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Häftigaste monsterkryssarna som har premiär i år

Faryget Disney Fantasy är ett av de nya kryssningsfartygen 2012.
Foto: Disney Cruise Line
Faryget Disney Fantasy är ett av de nya kryssningsfartygen 2012.

Det drar ihop sig för högsäsong för kryssningsresor. Och de stora rederierna lanserar i år flera nya spektakulära kryssningsfartyg och ett antal små och ultralyxiga.

Här är de hetaste nyheterna.

Disney Fantasy

Fira semester till havs med Musse, Kalle Anka och Snövit. Tidigare fanns Disney Dream. I mars sjösättes ytterligare ett Disneyfartyg, Disney Fantasy, som presenterar ytterligare nyheter till Disneyflottan. Vattenrutshkanan”Aquaduck” är en av dem. Räkna med plask och stoj även för de minsta resenärerna. Här finns även Aqualab, ett stort lekområde med bland annat gejsrar och bubbelbad.

En annan ny attraktion är det som kallas Mupparnas gåta, där passagerarna samlar ledtrådar på båten för att lösa ett mysterium. Rederiet meddelar även att Disney Fantasy får den första Bibbidi Bobbidi Boutiquen till havs. Det är en skönhetssalong för barn där de förvandlas till små prinsessor och prinsar i make-up-artisternas händer.

Förutom allt skoj för barnen så har fartyget avdelningar där barnen inte har tillträde. Bland annat ett barnfritt poolområde med bar.

Se bildspel

Rederi: Disney Cruise Line

Premiär: 31 mars 2012

Pris: En veckas kryssning i Karibien från cirka 27 000 kr för två vuxna och två barn.

Costa Fascinosa

Costa lanserar fartyg på löpande band. I fjol kom superfartyget Costa Splendida och årets Costanyhet heter Costa Fascinosa. Fartyget blir först med särskilda spa-sviter ombord, en naturlig fortsättning på konceptet med speciella spa-restauranger. Costa passar för den som gillar fina sjurättersmiddagar, romantik och italiensk konst. Vid poolen finns det en filmduk där man kan se filmer och det utlovas även ett badområde med ”Borta med vinden”-tema.

Fartyget tar 3000 passagerare.

Rederi: Costa Cruises

Kostnad: 5 miljarder kronor.

Premiär: 2 maj 2012.

Pris: Kryssning från 4729 kr (kampanjpris) per person och vecka för vuxna. Inga barnrabatter.

MSC Divina

Evighetspool, känn på ordet. Visst vill man ligga i en sådan och blicka ut till havs. Och det har MSC tagit vara på. Nya fartyget MSC Divinas vuxenavdelning har en pool där vattnet till synes flyter ihop med havet nedanför. Perfekt för en lugn stund medan barnen roar sig i någon av de många barnklubbarna eller det livliga poolområdet mitt på däck. Det finns även en 4D-biograf ombord. MSC är en av de mest prisvärda rederierna i Medelhavet för barnfamiljer. Premiärseglar från Venedig för att kryssa i östra Medelhavet efter invigningen i maj 2012.

Rederi: MSC Cruises

Premiär: 26 maj 2012.

Pris:  Kryssning från 6490 kr (kampanjpris) per person och vecka för vuxna. Barn i extrabädd kostar från 1400 kr per barn och vecka.

Carnival Breeze

Det ska vara kul till havs anser Carnival och deras nya Carnival Breeze har inte sparat på underhållningen. Bland annat lanserar de en 5D-teater, en multidimensionell upplevelse där åskådarna får känslan av att de är med i teatern. Teatern kombinerar en 3D-projektor med 4D-element som bubblor, rörliga stolar och kittlande av gästerna fötter.

En annan nyhet är familjesviter med upp till fem bäddar. Fartyget kommer att segla i Karibien och Medelhavet och ta 3690 passagerare.

Båtdesignen går i tropiskt tema, det finns även en tequila-bar samt ett område för sportaktiviteter.

Se bildspel

Rederi: Carnival

Premiär: 3 Juni 2012.

Pris: Kryssning i Karibien från cirka 2600 kr per person för sex dagar.

Queen of the Mississippi

Queen of the Mississippi är den första nybyggda hjulångaren på Mississippifloden på 20 år. Man har behållit den klassiska 1800-talsstilen men den kommer att ta sig fram betydligt snabbare än de gamla ångbåtarna. Extra stora sviter gör att endas 150 gäster får plats. Den lyxiga matsalen och loungeavdelning är några av attraktionerna. Premiärturen går från New Orleans till Memphis.

Rederi: American Cruise Lines

Premiär: 11 augusti 2012.

Pris: Kryssning på Mississippifloden från cirka 25 000 kr per person och vecka.

Celebrity Reflection

En gräsmatta på övre däck med lounge och grillrestaurang (Lawn Club Grill) är ett par av nyheterna på Celebritys nya superkryssare. Man satsar även på konst och har en särskild "Art Studio" där gästerna kan få leva ut sin artistiska ådra. Fartyget har totalt 13 passagerardäck och tar över 3000 passagerare. Premiärkryssningen går från Amsterdam till Barcelona.

Rederi: Celebrity Cruises

Premiär: 12 oktober 2012.

Pris: Karibienkryssning från cirka 4520 kr per person och vecka.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN