Norwegians jätteorder: Köper 222 nya flygplan

Av: Anders Hedberg

Publicerad:
Uppdaterad:

”Den största ett europeiskt flygbolag någonsin har gjort”

Norwegian köper nya flygplan för 150 miljarder svenska kronor.
Foto: NORWEGIAN
Norwegian köper nya flygplan för 150 miljarder svenska kronor.

Norwegian slår rekord – och utmanar på allvar SAS i kampen om att bli Skandinaviens största flygbolag.

Lågprisbolaget har lagt in en jättebeställning hos Airbus och Boeing på hela 222 nya flygplan!

– Det är en historisk dag för Norwegian. Vår order är den största som ett europeiskt flygbolag någonsin har gjort och en milstolpe i bolagets tioåriga historia, säger Norwegians vd och koncernchef Björn Kjos i ett pressmeddelande.

Norwegians rekordköp av 222 nya flygplan omfattar:

122 flygplan från amerikanska Boeing, varav 100 är den kommande modellen Boeing 737 MAX8. Norwegian blir Boeings europeiska lanseringskund för den nya flygplanstypen. De andra 22 är av typen Boeing 737-800, som Norwegian redan har i sin flotta.

100 flygplan från europeiska Airbus av kommande modellen Airbus A320neo.  Det är första gången Norwegian köper flygplan av Airbus.

Drar mindre bränsle

Både Airbus A320neo och Boeings 737-MAX8 beräknas dra 10-15 procent mindre bränsle än dagens modeller av 320 respektive 737.

Köpordern är värd 127 miljarder norska kronor, motsvarande cirka 150 miljarder svenska. Leveranserna av de nya planen ska påbörjas 2016.

– Jag förstår om många tycker att dagens order är för stor för ett norskt flygbolag. Men vi bidrar gärna med att sätta Norge på kartan i ett internationellt sammanhang och markera att vi som ett skandinaviskt bolag kan ta upp konkurrensen med andra europeiska flygbolag, säger vd Björn Kjos.

Efter dagens avtal har Norwegian option på köp av ytterligare 150 plan från Boeing och Airbus.

2013 får Norwegian dessutom leverans av sex Boeing 787 Dreamliner för sin långdistanssatsning, i första hand till Bangkok och New York.

Flyg med Norwegian

Kolla efter billiga flygbiljetter här.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN