Följ med till Warszawa

Att Warszawa är Polens första stad beror faktiskt på att det tog så lång tid för 1500-taets kurirer att rida mellan Stockholm och dåvarande huvudstaden. I dag är Warszawa en modern huvudstad som ömt vårdar sina historiska minnen. Du hittar länkar för nedladdning av reseguiden i botten av artikeln.

Sverige och Polen hade en kort tid en gemensam kung,  Gustav Vasas sonson Sigismund, som valdes till kung i Polen 1587. Men det var för långt mellan Stockholm och den då polska huvudstaden Kraków, så Sigismund flyttade hovet till Warszawa. Landets alla adelsfamiljer av betydelse byggde sig ett palats nära Kungliga slottet, och så uppstod en elegant metropol.

Under de följande seklerna utsattes Polen ständigt för krig, men  friheten efter första världskriget blev inte långvarig.

Men  i dag är Polen en modern marknadsekonomi och medlem i såväl Nato som EU. Polackerna ser framtiden an med tillförsikt – landet tillhör dem som bäst har klarat krisen inom EU.

Och huvudstaden Warszawa sjuder av liv. Polackerna restaurerar sina historiska minnen och bygger ut sitt näringsliv. Här finns allt från vackra gamla slott och toppmoderna multimediala museer till nya trendiga shoppingcenter.

När man vandrar omkring i Gamla stan ska man minnas att centrum bombades sönder och samman under andra världskriget. Det allra mesta är återuppbyggt efter gamla ritningar och målningar, som samlades in och gömdes under krigsåren.

Men framtiden ligger runt hörnet. Närmaste stora projekt är EM i fotboll som delvis spelas i Polen.

Journalisten Gunilla Lindberg och guiden Sigge Fedyk guidar till Warszawa – så här lyder några av rubrikerna i guiden:

Resa hit

Boende

Sevärdheter

Äta & dricka

Konditorier

Restauranger

För barn

Gratisnöjen

Musik

Museer

Guiden innehåller även en karta över Warszawa – skriv ut och ta med!
 

Reseguiden till Warszawa består av 24 A5-sidor och publicerades i augusti 2011.

Plus-kunder laddar förstås ner reseguiden utan kostnad!

ÄMNEN I ARTIKELN

Warszawa

Polen

Resa | Polen

MER OM RESA

Mäktiga ruiner och hektiskt uteliv – reseguide till Aten

Låt dig överraskas av lilla stora Helsingfors

Stockholm: nya upplevelser hela tiden