Tui inför avgift för bagage – ”Inte bra”

Tui har infört en avgift för incheckat bagage.

För bokningar med avresa från och med den 13 april kommer passagerare tvingas betala minst 200 kronor per väska.

– Nu är vi osäkra på om vi ska resa, säger resenären Anneli Hård.

Tui, ett av Sveriges största charterbolag, har lagt på en kostnad för incheckat bagage för alla resor. Priset startar på 200 kronor men kan stiga beroende på destination.

Kunder fick börja betala för bagage den 6 november 2018 och avgiften gäller för resor som går av stapeln den 13 april och framåt.

Anledningen är, enligt Tui själva, att öka valfriheten för kunden.

– Det här är egentligen en trend vi ser internationellt och något som blivit en industristandard. Man ska skala ner så mycket som möjligt så kunden i bokningen själv skräddarsyr sin resa och då kan man välja det mesta själv. Det handlar om flexibilitet, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui Sverige.

”Handlar inte om pengar”

Den nya avgiften handlar inte i första hand om ekonomi, enligt Adam Györki.

– Nej, det handlar snarare om att vi anpassar oss efter den standarden som finns. Om vi tittar på SAS eller Norwegian så har de infört detta för länge sedan och nu följer vi den utvecklingen. Det handlar inte om pengar.

Betyder det att biljetterna blir billigare?

– Priserna på resor generellt blir billigare och billigare så man skulle kunna säga att utvecklingen styrt mot ett lägre pris men med mer flexibla produkter.

Hur är det här bra för kunderna?

– Från kundens perspektiv är det bättre eftersom du betalar för det du använder. För de som ska åka iväg och klarar sig på handbagage så slipper de betala.

”Ingen bra lösning”

Informationen om bagagetillägget får kunderna när de gör en bokning, och det kommer även ett meddelande i bokningsbekräftelsen.

Men när Anneli Hård, 60, bokade en resa och möttes av meddelandet blev hon snopen.

– Det blir ju dyrare för de har inte sänkt priserna på resorna. Varför tar de betalt för att checka in en väska? Jag skrev till dem och frågade. De svarade att de vill ge en möjligheten att anpassa resan som man själv vill ha den. Jag tyckte att det var ett konstigt svar.

Anneli hade redan sett ut ett hotell hon var intresserad av, men på grund av extrakostnaden har hon lagt planerna på is.

– Vi har inte bestämt oss än, nu tittar vi på Ving istället. Jag tycker inte att Tuis lösning är bra. Jag tycker bagage ska ingå, det är dyrt att resa ändå.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN