Publicerad:

Norwegian kallar Boeing till krismöte

Av: Anders Hedberg

Publicerad:
Norwegians nya flygplan har drabbats av en rad problem senaste veckorna.
Foto: CHRIS RAEZE/Boeing Commercial Airplanes
Norwegians nya flygplan har drabbats av en rad problem senaste veckorna.

Norwegians två Dreamliner-plan har drabbats av nya tekniska fel.

Nu har bolaget fått nog av alla problem.

I veckan är tillverkaren Boeing kallat till ett krismöte.

Norwegians två nya Boeing 787 Dreamliner har bara varit i drift ett par månader. Men sedan de sattes in på bolagets långlinjer till New York och Bangkok i augusti har det varit problem på ungefär var tionde avgång, skriver nyhetbrevet Standby.

Senast nu i helgen försenades en flight från Oslo till New York då en ventil inte fungerade som den skulle och reparatörer fick kallas in. Och i går blev ett plan stående på Gardemoen-flygplatsen utanför Oslo då det drabbats av problem med syretillförseln till cockpit.

Dreamliner-planen har de senaste veckorna drabbats av en rad andra tekniska problem, som tvingat Norwegian att ställa in avgångar och hyra in ersättningsplan för att få iväg och hämta hem mer än tusen strandsatta resenärer i New York, Oslo, Stockholm och Bangkok.

Vd:n försenad till sin egen föreläsning

Extra pinsamt blev det i förra veckan när vd:n Björn Kjos skulle flyga till Bangkok för att föreläsa om bolagets framgångar. Men Dreamliner-planet blev då så försenat att Kjos till sist valde att stanna hemma.

Nu har flygbolaget fått nog av allt strul.

Norwegians kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik bekräftar för norska E24 att bolaget kallat amerikanska tillverkaren Boeing till ”ett extraordinärt möte om de problem som Norwegian har haft med de två levererade flygplanen. Situationen är oacceptabel.”

Norwegian har beställt totalt åtta Dreamliner-plan, det första i världen som till största delen är tillverkat av kompositmaterial istället för metall. Två har levererats hittills och det sista ska levereras under 2015. Formellt är maskinerna registrerade i ett bolag på Irland (International Lease Finance Corporation) som Norwegian hyr planen från.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN