Trött på kalla vintern? Här är det varmast i februari

Hit kan du åka för att fly kylan.
Hit kan du åka för att fly kylan.

Glöm decembers jul- och nyårsstress och årets fattigaste månad, det kalla armod som kallas januari.
I februari är vårvärmen – eller sommarhettan rentav – bara några timmar bort.

Februari betraktas som något av en doldismånad i brytpunkten mellan vinter och vår. Det börjar visserligen ljusna, men i Sverige är månaden ändå mest förknippad med slask och ett och annat rött geléhjärta runt den 14:e februari.

Adam Györki, PR-ansvarig på resebyrån Tui, menar att det är nu de flesta resenärer spontant letar sig utanför Sveriges gränser.

– Februari är en klassisk månad där många har tröttnat på mörkret och bokar en sista minuten. Vinterresan runt jul och nyår bokas generellt i god tid, i augusti, september. Men i februari har man fått nog av vintern och vill iväg direkt. Möjligheterna att göra ett bra klipp är dessutom stora då eftersom det är en tid på året då man traditionellt inte är ledigt. 

Nytt alternativ till Thailand

Katarina Daniels, kommunikationsansvarig på resebyrån Ticket ser några klassiker dit de vintertrötta februariresenärerna söker sig.

– I februari är nog klassikerna Kanarieöarna och Thailand mest populära, eftersom det är sol och värme de flesta jagar under denna tid. Men Mexiko är nog ett av de resmål som ökar mest, som ett spännande alternativ till Thailand, vilket är lite kul! För garanterad värme måste man ta sig så långt bort som till just Mexiko eller Thailand eller Dubai. Kanarieöarna däremot kan vara lite osäkert.

Adam Györki lyfter också fram Mexiko som en destination dit resorna stadigt ökar under alla vintermånader.

– Många tycker om mexikansk mat och kultur. Här finns det också väldigt bra paketresor för den som vill ha kontroll på sin ekonomi. Det finns bra paket och koncept här för den som vill betala en engångskostnad och slippa överraskande extrautgifter.

I Mexiko finns platser som Tulum att fly till i februari.
I Mexiko finns platser som Tulum att fly till i februari.

Hitta vårvärme i Europa

Men var ska man ta sig om man inte är beredd att flyga så långt? Det finns närmare, men inte lika solsäkra alternativ. 

– Cypern är ganska solsäkert året runt, säger Adam Györki. Tittar man på lite kortare resor är det många som gör en lång weekend på tre eller fyra dagar till Istanbul och Tel Aviv. Det är 3-4 timmar dit med flyget och våren har redan börjat, det kan vara runt 15 grader.

På Cypern är det solsäkert året runt.
På Cypern är det solsäkert året runt.

Även i Europa kan man doppa fötterna i mild vårvärme om man söker sig söderut. Katarina Daniels lyfter Portugal som ett alternativ.

– Inom Europa kan man ju ännu inte jaga värmen på samma sätt, men jag älskar att resa till Palma, eller Lissabon även under lågsäsong. Det är supermysigt, och fortfarande betydligt varmare än i Sverige under samma tid i alla fall. I storstäderna längre norrut är det självklart betydligt svalare, men jag tycker att resmål runt Medelhavet i februari kan vara ljuvligt.

Känns det inte försvarbart ur miljösynkpunkt att sätta sig på ett flyg? Ibland kan det räcka att ta tåget söderut för att lapa lite mer sol. Berlin, Prag och Budapest är städer som vintern förvisso kan ha lika svårt att släppa klorna om som Stockholm eller Söderköping – men det kan även överraska med många plusgrader tidigt under året.

I Palma är februari betydligt mycket varmare än i Sverige.
I Palma är februari betydligt mycket varmare än i Sverige.
Publisert:

LÄS VIDARE