Sveriges vackraste omvägar – årets lista

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Varje år samlar Circle K tips på vackra omvägar.
Varje år samlar Circle K tips på vackra omvägar.

Resa | Bilsemester

Många som tar sig fram på Sveriges vägar ser färden som ett sätt att ta sig från en punkt till en annan. Men då finns det en risk att man missar några riktigt vackra platser. Här är årets vackraste omvägar i Sverige.

Att det finns en hel del vackert att se i Sverige är de flesta överens om. Men många av dessa saker är mer lättillgängliga än man kan tro, i vissa fall handlar det bara om en liten omväg. Circle K har i tre år i rad samlat svenskarnas bästa tips på vackra omvägar.

– Vi vill göra det enkelt för våra kunder och låta hela resan vara en del av upplevelsen. Vi vet att det finns många härliga platser att besöka runt om i Sverige, men det kan vara svårt att hitta dem. Genom sajten Sveriges vackraste omvägar hoppas vi få fler semesterfirare att stanna till vid Sveriges gömda guldkorn, säger Maria Philipson, Communications Manager på Circle K Sverige, i ett pressmeddelande.

Sajten Sveriges vackraste omvägar är baserad på tips som svenskarna skickar in. Tipsen granskas av Circle K för att sedan hamna på hemsidan. Platserna värda en omväg kan vara allt från en badplats till en utsiktsplats till en väg som bara är lite vackrare att köra på. Sidan uppdateras kontinuerligt med tips och där finns även en karta så att personer sugna på en omväg lätt kan hitta dem. Årligen sammanställer även Circle K de bästa av svenskarnas tips från året. Här är de vackraste omvägarna i Sverige 2019.

Femmanvägen, Gällivare

Kalfjäll, vandringsleder, en vidunderlig utsikt, och en bilväg upp. Det får du om du bestämmer dig för att ta femmanvägen upp till berget Dundret som reser sig 820 meter över havet. Vägen ligger fem kilometer utanför Gällivare, nära Porjusvägen, och vid klart väder kan du se hela vägen till Kebnekaise. ”Här kan du på hösten uppleva det du ser på bilden ovan. Ta en paus i körningen, kommer ni vid rätt tid kan ni avnjuta en fika i toppstugan”, skriver personen som tipsade om omvägen till Circle K.

Under hösten kan det se ut såhär från femmanvägen.

Tännforsen, Duved

Sveriges största vattenfall ligger i Åre kommun. Det är Tännforsen, som har en fallhöjd på 37 meter och en bredd på 60 meter. Forsen är ett välbesökt turistmål och ett av Jämtlands få outbyggda vattenfall. ”Tännforsen är värd en lång omväg då det är en häftig känsla att se hundratals kubikmeter vatten dåna ner vilket gör det till Sveriges största vattenfall. Det är lika fint året om med mycket häftiga isformationer vintertid” skriver tipsaren på sajten Sveriges vackraste omvägar.

Sveriges största vattenfall kan ses i fast eller flytande form beroende på tid på året.

Bryggan i Skärhamn, Nordiska Akvarellmuseet

I Skärhamn på Tjörn ligger Nordiska akvarellmuseet, där det förutom utställningar även hålls kurser och finns en restaurang. Konsthallen har funnits sedan år 2000 och har visat konst från konstnärer som Salvador Dali och Elsa Beskow. ”Förutom vackra utställningar har Nordiska Akvarellmuseet även en butik där du kan hitta souvenirer och målartillbehör, en verkstad där både barn och vuxna kan prova att måla med akvarell och en restaurang där du kan njuta av den vackra miljön” säger tipsaren till Circle K.

Testa att måla med akvarell på Tjörn, hur låter det?

Ribersborgs strand, Malmö

Ribersborgs strand, eller Ribban som den kallas, är en populär strand strax utanför Malmö. På sommaren är platsen extra populär bland människor som vill sola, bada och grilla. ”En av flera långa och vackra bryggor på Ribersborgs strand i Malmö. Ett perfekt stopp för den som har vägarna förbi Malmö och för den fotointresserade finns flera möjligheter att få till en vacker bild. Till höger om bryggan ser man Turning Torso sträcka sig mot skyn” säger omvägens tipsare.

Strax utanför Malmös innerstad ligger Ribersborgs strand, så det är inte ens en speciellt lång omväg.

Strandvägen, Nynäshamn

En slingrande kustväg med vattnet som sällskap, det är Strandvägen i Nynäshamns kommun. Kanske är det värt en omväg för att köra på det som ofta anses vara Nynäshamns vackraste bilväg? ”Mycket vacker väg söder om Nynäshamn som slingrar sig mellan strandklipporna, med fin utsikt där skärgården öppnar upp mot Östersjön” säger tipsaren till Circle K.

Strandvägen har kallats för Nynäshamns vackraste bilväg.

PODD: Aftonbladet Daily om varför världens dyraste tavla är försvunnen

Aftonbladet Daily pratar med antikexperten Pontus Silfverstolpe och försöker reda ut hur världens dyraste tavla försvann.

Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen


Publisert:

LÄS VIDARE

Roadtrip Västkusten: En guide som ger dig allt

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Bilsemester

Resa | Sverige

Circle K

Malmö

MER OM RESA

Hyr stuga på Västkusten – allt du behöver veta

Platser du inte vill missa i Skåne i sommar

Hyra stuga i Sverige – allt du behöver veta

Roadtrip Västkusten: En guide som ger dig allt

Bila på Västkusten: 65 tips för en lyckad roadtrip

Rundresa i Skåne – 22 ställen du inte får missa

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

Så maxar du Skåneresan med bil

Så maxar du Gotland – här finns något för alla

Så kan du turista hållbart på hemmaplan

Här är länderna som är bäst för bilsemestern

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

Besök spännande platser ut böckernas värld

Här vill vi hyra sommarhus i Sverige

Utflykter runt Stockholm – 12 tips

Så undviker du biltrubbel på Europaresan

Allt fler turistar i svenska fjällen

Researrangörernas nya satsningar – på tåg

Nu går direkttåg mellan Stockholm och Halland

Gotlandstips: Så maxar du din semester på ön

10 udda platser att övernatta på i Sverige

Flixbus startar ny linje till Arlanda

Rekord för svemester i sommar

Dyraste och billigaste taxipriserna i världen