Resenärer strandsattes i fel stad av bussbolag

Lämnades halvvägs: ”En sådan ovänlighet mot kunderna”

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Genrebild. Resenärerna lämnades i Norrköping.
Genrebild. Resenärerna lämnades i Norrköping.

Bussar

Det var 9 december som Ulf Binnefors och hans medresenärer skulle åka med Flixbus från Västervik till Stockholm. Men de kom inte hela vägen fram, utan strandsattes i Norrköping.

– Tänk om jag hade satt min son på bussen för att bli hämtad av mormor i Stockholm, så blir han avkastad i Norrköping?

Ulf Binnefors från Västervik skulle åka upp till Stockholm den 9 december klockan 8.25 när allt gick snett. Bussen som skulle ta honom till möten i huvudstaden stannade i Norrköping, och gick inte vidare.

– Det är inte okej att bara släppa av folk, säger han.

Ulf Binnefors är inte nöjd med bussbolaget.

Nya chauffören kom inte

När Ulf först fick höra att det var dags för chaufförsbyte i Norrköping så tyckte han inte att det var något konstigt. Resenärerna lämnade bussen för att sträcka på benen, och så kom smset från Flixbus. Bussen skulle inte åka vidare.

– Inte ens chauffören visste någonting. Han sa bara att alla måste ta sin packning för att vi kan inte åka vidare. Ni får ringa kundtjänst sa han, men de visste inte heller, berättar Ulf.

Bussen kör iväg och lämnar ett 30-tal förvirrade resenärer på stationen. Vissa går iväg för att boka tåg, andra försöker ringa kundtjänst. Ulf menar att bland det mest frustrerande var bristen på information från Flixbus.

– Vi fick inte veta vad som hände. Men vi såg ingen utbyteschaufför, så vi misstänker att den chauffören inte hade dykt upp.

Flixbus bekräftar händelsen och att det var förarbytet som orsakade problem.

– Vi beklagar att vi fick ställa in avgången mellan Norrköping och Uppsala. Det hände på grund av oförutsedda händelser hos en av våra partners så att vi inte kunde genomföra förarbytet, säger Jelena Jovanovic, presschef för Flixbus Sverige.

Enligt Flixbus ska man kompensera alla resenärer som inte kom fram.

Hittade alternativ resväg

Till slut hittade Ulf Binnefors en annan buss som skulle gå från Norrköping till Stockholm. Den kunde han och en stor del av hans medresenärer hoppa på, och de fick betala för ännu en biljett.

– Jag drabbades inte så hårt men jag tycker att har jag köpt en biljett till en slutdestination då ska de se till att jag hamnar på slutdestinationen.

Sedan händelsen har Ulf försökt nå Flixbus för att få reda på vad som hände, och för att kompenseras för den uteblivna resan. Men ännu har han inte fått någon återkoppling.

– Det finns en sådan ovänlighet mot kunderna. Jag har försökt kontakta dem på både mejl och Facebook men jag har inte fått någon respons. Det handlar inte bara om kompensation för mina utlägg utan jag vill ha en riktig ursäkt och en bra förklaring till varför det här kan ske, säger Ulf.

Jelena Jovanovic berättar att de på Flixbus gjorde sitt bästa att boka om resenärerna efter problemen med förarbytet, men att det främst gällde resenärer som skulle hoppa på bussen i Norrköping eller Nyköping. Hon menar även att de resenärer som var tvungna att hitta alternativa resesätt ska kompenseras, men att det kan ta tid.

– December är en reseintensiv månad så det kan vara så att fler än vanligt försöker komma fram till oss och väntetider kan vara längre. Men vi kommer att försöka prioritera dessa ärenden, säger hon.

”Aldrig mer Flixbus”

Ulf Binnefors kommer inte att åka med Flixbus i framtiden. För honom gick det bra att hitta och betala för en alternativ resa, men så är det inte för alla, menar han.

– Tänk om jag hade satt min son på bussen för att bli hämtad av mormor i Stockholm, så blir han avkastad i Norrköping? Det kan också finnas de som aldrig har varit i Norrköping förut och inte hittar, eller de som inte har pengar att köpa en ny biljett, säger Ulf.

Jelena Jovanovic hoppas att resenärerna som drabbades av händelsen ska ge bussbolaget en andra chans.

– Vi ber om ursäkt för alla olägenheter och hoppas att de ger oss en ny chans i framtiden. Det är såklart jättetråkigt när sånt här händer och vi ser till att kunder kompenseras när de inte kommer hela vägen fram, säger Jelena Jovanovic.

Publisert:

LÄS VIDARE

Här hittar du våra svenska reseguider

ÄMNEN I ARTIKELN

Bussar

Flixbus

Stockholm

Västervik

Norrköping

Sverige

MER OM RESA

Nu kan du boka tågresor ut i Europa

Nu ska det bli enklare att få ersättning vid tågförseningar

Svenska museet öppnar i New York

25 resor där tåget är snabbare än flyget

Högt tryck på julresor – bussbolag släpper extrabiljetter

Svenska hotellet utsett till världens bästa temahotell

Lista: Här är vårens nya flygrutter

Här är fem häftiga hotell av is och snö

8 miniutflykter som lyser upp i novembermörkret

Semesterön minskade sina utsläpp med 78 procent

Svenskar förknippas med flygskam utomlands

Dåligt väder – då struntar svenskarna i flygskammen

Listan: Här finns Sveriges dyraste liftkort

Svenska staden tackar nej till influencers som flyger

Arlanda har Europas dyraste parkering

Premiär för nytt underjordiskt hotell – utan personal

Här är årets skidnyheter i fjällen

Bestiga Kebnekaise – den ultimata guiden

Åk ut i skärgården med ditt SL-kort

11 svenska gårdar värda att besöka

Båtluffa på Västkusten i sommar

Boka stuga i fjällen – allt du behöver veta

Guide till Djurgården i Stockholm – ön fylld av sevärdheter

Vackraste vägarna för en bilsemester i Sverige