Kreta — ön som kan ta över topplistorna

Chania är favoritstaden för Malin Mossborg, som varit på Kreta 56 gånger.
Chania är favoritstaden för Malin Mossborg, som varit på Kreta 56 gånger.

Svenskarnas favoritresemål har länge varit den spanska ön Mallorca. Men det kan komma att förändras, för tvåan Kreta klättrar närmare toppen. Här är expertens bästa tips för resan till Kreta.

När svenskarna ska boka sommarresa har Mallorca i Spanien länge varit den mest populära destinationen. Men nu är Kreta nära att ta över förstaplatsen, enligt statistik från Ticket. En som är väldigt förtjust i den grekiska ön är Malin Mossborg.

– Jag reste till Kreta för första gången 2004 och blev helt såld. Sedan dess har jag varit på Kreta 56 gånger, berättar Malin Mossborg, en av personerna bakom Facebooksidan Kreta/Sverige.

Som lärare har Malin Mossborg lediga lov, och alla spenderas på Kreta. Det blir runt 13 veckor per år.

– Jag reser inte bara till Kreta under högsäsongen utan tycker att det är ett året runt-resemål. Kreta har allt, och ön är så stor att man aldrig blir klar.

Malin Mossborg föll för Kreta 2004, och sedan dess har hon varit tillbaka 56 gånger.
Malin Mossborg föll för Kreta 2004, och sedan dess har hon varit tillbaka 56 gånger.

Finns någonting för alla

Efter rekordsommaren 2018 har utlandsresandet minskat, svenskarna är mer avvaktande i sitt bokningsbeteende sedan värmeböljan. Resorna till både Kreta och Mallorca minskar enligt Ticket. Men resorna till Kreta minskar inte lika mycket som resorna till Mallorca. En anledning kan vara att många som rest till Mallorca nu söker sig till upplevelser på andra platser. En annan kan vara prisutvecklingen på Mallorca, där det generellt sett blir dyrare, skriver Ticket. Malin Mossborg tror att det är lättillgängligheten i kombination med den vackra naturen som lockar mest med Kreta.

– Det finns någonting för alla, med både stad och strand. Man kan ligga på stranden och se bergen som under våren fortfarande är täckta med snö, säger Malin Mossborg.

Malins favoritstad är Chania, speciellt under vintern. På sommaren lockar Platanias stränder mer. Men Malins främsta tips är att ta sig bort från turiststråken.

– Man ska inte vara rädd för att hyra en bil och köra lite där inte alla andra är. Halvön Akrotiri utanför Chania har jättemysiga byar, stränder och kloster, där kan man lätt spendera en halvdag. Och om man verkligen vill besöka de klassiska turistställena som Elafonissi, Kretas Maldiverna som är känd för sin rosa sand, så är mitt tips att försöka göra det under lågsäsongen. I juli kan det komma 50 busslaster med turister om dagen.

Det går även att ta sig bort från turiststråken och samtidigt bo i livliga Chania - bara genom att undvika platser som hamnen.

– I Chania går människor som i ett lämmeltåg ner till hamnen för att äta. Men det finns någonting även bakom allt der där. Ta en tur till stadsparken, besök caféstråket Koum Kapi. Ta dig till stadsdelen Splanzia, den gamla turiska delen av Chania.

Chania är staden som Malin Mossborg oftast åker till, speciellt under årets kallare månader.
Chania är staden som Malin Mossborg oftast åker till, speciellt under årets kallare månader.

Viktigast med research

Det viktigaste inför resan till Kreta är att göra research, enligt Malin.

– Det är bra att man läser på, vad vill man ha ut av sin semester?

För den som vill ta det lugnt finns stränderna och maten. För den som vill vara aktiv finns vandringslederna över ön. För den som vill komma undan från turismen finns hela Kretas södra sida.

På sydöstra kusten är stränderna lite mindre fulla av turister.
På sydöstra kusten är stränderna lite mindre fulla av turister.

Malins bästa tips

 • Bästa maten
  – Lamm i alla former, eller grönsaker, de är helt fantastiska.
 • Bästa tiden på året för ett besök
  – Maj eller september. Är man ute efter vacker natur så är det våren som gäller, när allting blommar. Vill man bada är det bättre att åka i september, då blir det färre turister men det är fortfarande sommarvarmt i luften och i vattnet.
 • Smultronställen
  – Loutro är en liten by på sydkusten dit man bara kan gå eller ta sig till med färja. Uppe i Drakona finns en restaurang som heter Dounias där allt tillagas utan elektricitet. Falassarna är en jättelång sandstrand där du kan hitta din egen vik.
 • Kuriosa
  – Många säger att Grekland inte har några goda viner men det är inte sant, det finns jättefina vingårdar. Utanför Chania ligger vingården Manousakis där man kan gå på vinprovning eller åka på utflykt för att titta på vinodlingarna. Det finns också ett mikrobryggeri som gör fantastisk god öl, Charma.
Det finns bara två sätt att ta sig till byn Loutro, till fots eller med färja. Men det är definitivt värt ett besök, tycker Malin Mossborg.
Det finns bara två sätt att ta sig till byn Loutro, till fots eller med färja. Men det är definitivt värt ett besök, tycker Malin Mossborg.
Publisert:

LÄS VIDARE